O practică des întâlnită printre vânzătorii de mașini o reprezintă modificarea kilometrajului. Bineînțeles, nu toți vânzătorii o practică, cel puțin nu cei serioși, însă de fiecare dată când achiziționăm o mașină rulată, este bine să acordăm atenție verificării amănunțite a istoricului mașinii.
Verificarea kilometrajului mașinii cu ajutorul unei aplicații
Înainte de achiziția unei mașini, verificarea istoricului mașinii este un pas recomandat. Poți verifica kilometrajul cu ajutorul aplicației carvertical.com/ro. Acest lucru îl poți face prin introducerea seriei de șasiu în aplicație, urmând apoi ca aceasta să-ți genereze un raport cu tot istoricul mașinii, din ziua fabricației, până în prezent.
Raportul generat de carvertical îți va oferi informații prețioase nu doar despre numărul de kilometri, ci si despre dotările mașinii, eventualele daune, poze, informații despre verificările tehnice necesare, proprietari sau tipul de folosință al mașinii.
În acest fel vei avea acces rapid la informații prețioase, din confortul casei, într-un timp scurt și fără costuri ridicate.
Verificarea mașinii în reprezentanțele auto
Kilometrajul real al unei mașini poate fi verificat și la diverse reprezentanțe auto sau la service-uri auto. Acestea dispun de testere capabile să citească calculatorul motorului ECU. În condițiile în care kilometrajul nu corespunde cu cel declarat, atunci cel mai probabil că la numărul de kilometri a survenit modificări, modificări ce nu sunt în favoarea cumpărătorului, dar nici al vânzătorului, deoarece modificarea kilometrilor reprezintă o fraudă.
Verificarea vizuală a componentelor mașinii
Deși nu poți afla numărul real de kilometri în acest fel, o verificare vizuală poate fi de un real ajutor. Verifică bordul mașinii și detectează gradul de uzură. Dacă aspectul bordului este unul deteriorat, zgâriat, șters, cauzele sunt evidente: numărul real de kilometri nu este cel declarat, ori, pe de o altă parte, proprietarul mașinii efectiv nu i-a păsat de întreținerea ei, fapt ce duce la întrebări precum: a efectuat reviziile la timp? A folosit consumabile profesionale? A investit bani în reparația mașinii la service-uri autorizate?
Tapițeria scaunului șoferului poate fi o dovadă a rulării excesive a autoturismului. În momentul șofatului, tapițeria se uzează din cauza frecării, ducând în timp la distrugere.
Un alt semn la numărului mare de kilometri și al folosirii îndelungate a mașinii îl reprezintă deteriorarea volanului, a schimbătorului de viteză și a cotierei din partea ușii șoferului. Prin deteriorare ne referim la zgârieturi proeminente, tăieturi în material sau decojirea pielii.
Uzura pedalelor de frână și accelerație poate fi un semn al unui kilometraj modificat.
Ține cont de mediile multianuale ale numărului de kilometri
O mașină rulată, în funcție de țara de origine, are un anumit rulaj de kilometri anual. Spre exemplu, în România, numărul mediu de kilometri pe an este de aproximativ 20.000. În acest caz, o mașină veche de 7 ani, ar trebui să aibă undeva la 140.000 de kilometri. În Germania, nemții conduc ceva mai mult, chiar triplu am putea spune față de români. Media lor anuală se situează undeva în jurul a 70.000 de kilometri. Francezii în schimb, petrec la volan, în fiecare an, în jur de 50.000 de kilometri.
Desigur, numărul de kilometri pe an efectuat de un șofer, indiferent de țara de origine, poate varia în funcție de mai mulți factori, însă poate reprezenta un factor care să te pună pe gânduri atunci când anul mașinii nu prea corespunde cu numărul de kilometri.
Cereți documentele mașinii
Atunci când sunteți interesați de o mașină, întotdeauna cereți documentele mașinii: cartea de identitate, talonul mașinii, cartea service, facturi dacă există. Toate pot fi de ajutor pentru verificarea kilometrajului. În cartea service, trebuie notate toate reviziile, modificările, schimburile de ulei, filtre, frâne. În momentul notării acestor informații în cartea service, mecanicul notează și numărul de kilometri din ziua efectuări intervenției.