17.8 C
Pitești
29 apr. 2025

Cum puteți reclama comportamentul agresiv în trafic

Cum puteți reclama comportamentul agresiv în trafic.

Comunicat de presă Poliția Argeș: Lansarea Aplicației pentru Sesizarea Abaterilor Rutiere – eSAR

Contextul Lansării

„Prevenirea și combaterea violenței rutiere reprezintă o prioritate majoră pentru Inspectoratul de Poliție Județean Argeș. Acest fenomen nu doar că pune în pericol viețile participanților la trafic, dar creează și un climat de nesiguranță pe drumurile publice.

Prin lansarea acestei noi aplicații eSAR, ne dorim să oferim cetățenilor un instrument eficient pentru a raporta și documenta incidentele de comportament agresiv în trafic, contribuind astfel la siguranța tuturor.

În primele 9 luni, la nivelul inspectoratului de poliție au fost înregistrate 72 de accidente grave, soldate cu 25 de victime și 53 de răniți grav.

Am încercat să reducem numărul acestora prin măsuri de prevenire a accidentelor, precum acțiuni de conștientizare a pericolelor în trafic, sancționarea contravențională a șoferilor care încalcă normele legale și tragerea la răspundere penală a celora care comit infracțiuni.

În primele 9 luni au fost reținute un număr de 4.431 de permise de conducere și aplicate peste 50.000 de sancțiuni contravenționale, pentru abaterile comise de conducătorii auto.

Dintre acestea 88 de sancțiuni contravenționale au fost pentru conducere agresivă.

Au fost reținute un număr de 16 persoane și 4 arestate preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor privind circulația pe drumurile publice.

Ce este eSAR și cum Funcționează?

Secțiunea eSAR din platforma hub.mai.gov.ro, este o aplicație care permite cetățenilor să transmită în mod direct și rapid sesizări legate de abaterile rutiere observate.

Prin intermediul acestei aplicații, participanții la trafic vor putea să informeze poliția despre comportamentul agresiv al șoferilor, care pun în pericol siguranța tuturor.

Ce Informații sunt necesare?

Pentru a face o sesizare, utilizatorul va trebui să completeze un formular care să includă:

– Datele de identificare: nume, prenume, cod numeric personal .

– Detalii de contact: număr de telefon și adresă de corespondență.

– Declarație pe propria răspundere: referitoare la veridicitatea informațiilor transmise și a înregistrării video sau audio-video atașate.

– Detalii despre incident: data, ora, locul sau alte elemente care pot facilita identificarea abaterii.

– Semnătura utilizatorului.

Ce înseamnă comportament agresiv?

Comportamentul agresiv în trafic include manevre precum:

– Schimbarea repetată și bruscă a benzilor de circulație pentru a depăși alte vehicule.

– Accelerări bruște sau frânări nejustificate, menite să intimideze alți șoferi.

– Conducerea la o distanță foarte redusă față de alte vehicule.

– Utilizarea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase pentru a obliga alți șoferi să elibereze banda.

– Mersul intenționat cu spatele pentru a intimida alți participanți la trafic.

– Realizarea de manevre periculoase, cum ar fi derapajul controlat sau rotirea intenționată a vehiculului.

Sancțiuni pentru comportamentul agresiv

Cei care încalcă aceste reguli vor fi sancționați cu amenzi între 660 și 825 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Pot fi sesizate și altfel de abateri la regimul rutier? 

Conform articolului nr. 109, indice 3, introdus în codul rutier prin Ordonanța de Urgență nr. 84 din anul 2024, polițiștii pot aplica sancțiuni, în baza înregistrărilor audio-video, primite de la participanții la trafic, numai pentru sancționarea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor.

Polițiștii pot aplica amenzi și pentru alte tipuri de abateri rutiere, dar numai în baza imaginilor ridicate de la administratorii drumurilor.

Cum sunt gestionate sesizările?

Fiecare sesizare este repartizată unității de poliție competentă din punct de vedere teritorial, care verifică aspectele sesizate, în funcție de fiecare caz în parte, pentru a fii respectate condițiile de formă și fond. Ulterior în baza verificărilor sunt luate măsurile legale.

Obiectivul Proiectului

Prin această inițiativă, dorim să creăm un mediu rutier mai sigur pentru toți participanții la trafic. Implicarea comunității în sesizarea comportamentului agresiv este un element cheie în reducerea accidentelor rutiere grave și în responsabilizarea șoferilor. Aceasta nu este doar o măsură de control, ci și un apel la respectul reciproc și la conștientizarea pericolelor generate de agresivitatea în trafic.

Concluzie

Încurajăm toți cetățenii să utilizeze aplicația eSAR pentru a raporta abaterile de la normele rutiere. Siguranța rutieră este o responsabilitate comună și doar printr-un efort colectiv putem crea drumuri mai sigure pentru toți.”

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress