14.5 C
Pitești
18 apr. 2025

Cum plătește Pendiuc prejudiciul: în rate

Cum plătește Pendiuc prejudiciul: în rate

Cum plătește Tudor Pendiuc prejudiciul enorm, de 4,6 milioane de euro, adus Publitrans, după ce a fost eliberat condiționat: în rate de 1.000 de lei pe lună, reținuți din pensie

Ziarul Libertatea a făcut o anchetă cu privire la modul în care fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, i-a convins pe judecători să-l elibereze condiționat. Pentru aceasta, jurnaliștii de la Libertatea au consultat dosarul acestuia și au aflat lucruri foarte interesante. Astfel, după eliberarea sa, Tudor Pendiuc va trebui să achite prejudiciul stabilit de instanță. Dacă va continua să plătească doar 1.000 de lei pe lună din pensie, suma totală ar urma să fie achitată complet în aproape 2.000 de ani.

După cum v-am informat, fostul primar al Piteștiului, Tudor Pendiuc, a fost eliberat condiționat pe 27 ianuarie 2025, după ce a executat o parte din pedeapsa de 4 ani de închisoare primită pentru abuz în serviciu în dosarul Publitrans. Decizia a fost luată de Tribunalul Dâmbovița, care a confirmat hotărârea Judecătoriei Găești din 5 decembrie 2024.

Pendiuc a reușit să convingă judecătorii că merită să fie pus în libertate, invocând faptul că regretă faptele, că a avut un comportament ireproșabil în penitenciar și că își dorește să se întoarcă la familie. De asemenea, instanța a considerat că plata lunară a sumei de 1.000 de lei din pensia sa pentru achitarea prejudiciului de 23,2 milioane de lei (aproximativ 4,65 milioane de euro) demonstrează că fostul edil încearcă să-și îndeplinească obligațiile impuse de sentință.

Decizia instanței: „Scopul pedepsei a fost atins”

În motivarea deciziei, Tribunalul Dâmbovița a precizat că Tudor Pendiuc a avut un comportament exemplar pe parcursul detenției, nu a fost sancționat disciplinar și a participat la numeroase activități educative și productive în penitenciar. Instanța a reținut și faptul că Pendiuc are 70 de ani, probleme de sănătate și că își dorește să petreacă timp cu familia și cei trei nepoți.

„Instanța constată că nu există niciun element negativ care să conducă la concluzia că reeducarea și îndreptarea petentului nu ar fi posibile și fără executarea în penitenciar a restului de pedeapsă. Punerea condamnatului în libertate nu constituie un pericol pentru societate”, se arată în hotărârea Tribunalului Dâmbovița.

De asemenea, judecătorii au considerat că bunurile mobile și imobile ale fostului primar sunt sub sechestru, iar poprirea pusă pe pensia sa arată că își respectă obligațiile de achitare a prejudiciului.

Dosarul Publitrans și prejudiciul uriaș

Tudor Pendiuc a fost condamnat definitiv în mai 2023 la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în urma unei anchete DNA privind achiziția frauduloasă a 80 de autobuze pentru transportul public din Pitești. Prejudiciul total în acest caz a fost estimat la 23,2 milioane de lei.

Anchetatorii au stabilit că fostul edil a favorizat firmele private SC CNCD SA și SC Girexim Universal SA în detrimentul operatorului public de transport, iar în schimb a primit un apartament de 130.000 de euro pentru fiica sa, Ema Pendiuc. Deși inițial fusese condamnat la 8 ani de închisoare, instanța de apel a redus pedeapsa la jumătate, după ce infracțiunea de luare de mită s-a prescris.

Alături de Tudor Pendiuc, în același dosar au mai fost condamnați afaceriștii Gheorghe Văsîi și Constantin Scarlat, care au primit tot câte 4 ani de închisoare. Cei doi se află deja în libertate, iar în cazul lor, Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu a formulat contestație.

Cum a ratat Pendiuc prescripția faptei

În 2023, în contextul deciziilor Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție privind prescripția faptelor penale, mai mulți inculpați celebri au reușit să scape de condamnări. Printre aceștia s-au numărat Elena Udrea, Darius Vâlcov și Mihnea Costoiu.

Tudor Pendiuc nu a avut însă această șansă, deoarece în 2014, cu puțin timp înainte de finalizarea mandatului său, a semnat prelungirea contractului de asociere dintre Publitrans și firmele private implicate în dosar. Această acțiune a dus la prelungirea termenului de prescripție a răspunderii penale până în 2024, astfel încât condamnarea sa a rămas definitivă.

Ce urmează?

Tudor Pendiuc va plăti până la sfârșitul vieții, iar bunurile puse sub sechestru i se vor vinde la licitație, contravaloarea acestora acoperind o parte din prejudiciu.

Se mai știe că Gheorghe Văsîi, unul dintre coinculpații în dosar, a depus deja o cerere de revizuire a condamnării, sperând să obțină anularea deciziei definitive. Dacă va avea câștig de cauză la Înalta Curte, Tudor Pendiuc ar putea beneficia și el de această soluție.

Concluzie

Eliberarea condiționată a fostului primar Tudor Pendiuc ridică semne de întrebare în rândul opiniei publice, având în vedere prejudiciul uriaș cauzat bugetului local și ritmul extrem de lent în care acesta este achitat. Deși instanța a considerat că scopul pedepsei a fost atins, rămâne de văzut DACĂ și CUM va reuși fostul edil să-și achite obligațiile către municipalitatea piteșteană.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress