30.5 C
Pitești
15 iul. 2024

Patru dosare penale pentru încălcarea legii electorale, în Argeș

Patru dosare penale pentru încălcarea legii electorale, în Argeș

Cum decurge procesul electoral în Argeș

Până la această oră (14.45), doar 31,50% dintre argeșenii cu drept de vot înscriși pe  listele electorale si-au exprimat opțiunea electorală. Argeșul este unul dintre județele din partea de sus a clasamentului, dar se situează puțin în urma județelor din sud: Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea ne-au întrecut în ceea ce privește prezența la urne la ora 14.45.

Doar o cincime dintre bucureșteni au ieșit la vot.

În ceea ce privește problemele legale la secțiile de vot, Poliția Argeș face următoarele precizări:

《 La nivelul judeţului Argeș, procesul de votare se desfășoară, la această oră, în condiții de normalitate.

În cursul acestei zile au fost semnalate 10 posibile incidente sau fapte ilegale în context electoral.

Toate sesizările cu caracter electoral primite sunt gestionate corespunzător și în mod echidistant, după încheierea verificărilor urmând a se stabili care dintre acestea se confirmă.

Până la ora 13:00, au fost întocmite 4 dosare penale (tentativă la împiedicarea exercitării drepturilor electorale – 2, furt – 1, fals – 1) și s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale pentru fapte prevăzute de legislația electorală, în valoare totală de 4.000 de lei (continuarea propagandei electorale – 1, refuzul de a se conforma președintelui biroului electoral al secției de votare – 1 și nerespectarea prevederilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot – 2).

UPDATE ora 15: De la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

La nivelul județului Argeș, până la ora 15:00, au fost semnalate 19 incidente în legătură cu procesul electoral, dintre care 3 nu s-au confirmat, iar 16 au fost soluționate.

Angajații M.A.I. au intervenit, operativ, în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 4 000 lei. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 10 posibile infracțiuni (tentativă la împiedicarea exercitării drepturilor electorale -2,  ruperea de sigilii – 1, furt – 4, fals – 1, vot fără drept -1, coruperea alegătorilor – 1).

În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 505 persoane, 438 de vehicule (65 dintre acestea fiind mijloace de transport în comun), fiind aplicate 103 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.000 de lei.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

Totodată, pe raza județului sunt organizate mai multe filtre rutiere, cu scopul de a verifica transportul de persoane, în contextul electoral, pentru depistarea persoanelor care încalcă prevederile legale, precum și pentru fluidizarea traficului rutier.

Efectivele M.A.I. rămân mobilizate pentru a asigura intervenția rapidă și cercetarea cu celeritate a tuturor sesizărilor.

Acționăm cu imparțialitate și pentru respectarea cu strictețe a normelor legale, o atenție fiind acordată verificărilor privind comiterea unor contravenții sau infracțiuni electorale, indiferent de persoanele implicate.》

Informații pe care trebuie să le cunoașteți:

Aveţi dreptul la vot dacă aveţi 18 ani împliniți și nu v-a fost interzisă exercitarea acestui drept prin hotărâre judecătorească definitivă.

Puteți vota, azi, 9 iunie, între orele 07.00 și 22.00. Alegătorii care la ora 22.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului Secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot și pot vota până cel mult la ora 23.59.

Codul Penal prevede la Titlul IX, art. 385 – 391 și 393, care sunt faptele care constituie infracţiuni electorale, și care sunt pedepsele prevăzute de lege: împiedicarea exercitării drepturilor electorale, coruperea alegătorilor, frauda la vot, frauda la votul electronic, violarea confidențialității votului, nerespectarea regimului urnei de vot, falsificarea documentelor și evidențelor electorale.
În legătură cu contravențiile legate de procesul alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, desfășurate la data de 9 iunie 2024, se va aplica regimul sancționator prevăzut de Legea nr. 115/2015, pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

Astfel, se sancționează: refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi, persoanele care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului de vot, persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secțiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, precum și fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot.

Pentru corecta informare a publicului, având în vedere anumite informații apărute în spațiul public privind sancționarea unor persoane care au continuat campania electorală prin postări pe rețelele de socializare, facem următoarele precizări:
Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.
Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.》

Sesizați orice încălcare a legii electorale la 112!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site