Grigore Turda: ”Credința m-a întărit și mi-a dat putere să merg mai departe”
Fundașul central Grigore Turda, 25 ani, evoluează la FC Argeș din anul 2018, din perioada în care alb-violeții erau în eșalonul secund. A adunat 120 de meciuri pentru piteșteni și a marcat 4 goluri. A început acest sezon din postura de rezervă, iar când și-a recăpătat locul de titular, atunci s-a accidentat. Meciul cu FCU Craiova, 0-2, este de tristă amintire pentru fotbalist. A suferit o fractură de maleolă și va lipsi de pe teren o perioadă lungă de timp, din păcate. Jucătorul dorit de Gigi Becali și comparat cu Miodrag Belodedici de către Jean Vlădoiu s-a rupt aterizând greșit în urma unui duel aerian, în minutul 35. Nu a mai putut continua partida, fiind scos pe brațe de echipa medicală, iar a doua zi a fost supus unei intervenții chirurgicale. Este o pierdere foarte grea pentru echipa pregătită de Andrei Prepeliță, însă fotbalistul este convins că va reveni pe gazon mult mai puternic. Se află în perioada de convalescență și așteaptă cu nerăbdare să joace din nou în tricoul echipei FC Argeș. L-am contactat pentru a afla cum decurge recuperarea. Am profitat de ocazie și l-am provocat pe fotbalist la o discuție amicală despre copilărie și pasiuni, despre lucruri frumoase. Nu a refuzat, dimpotrivă, a început imediat să depene amintiri dragi….
O oră în compania lui Grigore Turda nu poate fi decât agreabilă. Modest, cu mult bun simț, i se observă de la distanță sufletul nobil, dar și emoțiile care-l cuprind atunci când își amintește de copilărie. O copilărie petrecută într-o zonă mirifică, în Maramureș, Vă invităm să aflați amănunte neștiute despre fundașul de fier al echipei FC Argeș.
- Vorbiți-mi, vă rog, despre primii pași în fotbal.
Fotbal joc de când mă știu, am fost fascinat de minge încă de mic. Tatăl meu mi-a pus balonul în brațe, își dorea foarte mult să am o carieră frumoasă în sportul rege. Am început fotbalul la vârsta de 7 ani, la clubul Tisa Sighet, primul antrenor cu care am lucrat fiind Neluțu Hotea. M-a ajutat foarte mult, îmi dădea sfaturi utile, este cel care a pus prima piatră de temelie a carierei mele, dacă pot spune așa.
- Sunteți originar din Maramureș, dintr-o zonă unică prin tradiții și obiceiuri ancestrale.
Maramureșul este una dintre cele mai frumoase zone ale lumii, sigur nu greșesc când fac această afirmație. Eu sunt din Săpânța. Acolo, la mine acasă, obiceiurile și tradițiile se păstrează cu sfințenie, din generație în generație. Credința oamenilor este redată de bisericile vechi din lemn, lăcașuri ce poartă amprenta câtorva sute de ani. Dacă ajungeți acolo, să nu ocoliți casele de moroșeni, veți descoperi cei mai ospitalieri oameni, vă asigur. Am participat și eu la o serie de obiceiuri, dar cel mai mult îmi plăcea să merg la colindat.
În costumul tradițional de maramureșan
- Știți să gătiți?
Sincer, nu-mi place să petrec mult timp în bucătărie. Gătesc doar dacă nu am altă soluție, însă știu să prepar mâncăruri ușoare, paste, piept de pui, salate, tot ceea ce nu presupune să stai multe ore în bucătărie. Mâncarea mea preferată este sushi.
- Vă rog să-mi vorbiți despre copilărie. Ce jucărie preferată aveați?
Mingea, evident. Am crescut la țară și eram tot timpul afară, mă jucam mereu cu copiii. Nu aveam multe jucării. Îmi plăcea mult să-mi ajut bunicul în gospodărie, aveam multe animale, cal, oi, vaci, eram tot timpul plecat. Nu am prins calculatoarele și telefoanele, însă am avut o copilărie minunată, m-am bucurat de natură și de frumusețile ei.
- Ați fost un elev silitor?
Până la finalul clasei a VIII-a am fost un elev foarte bun, aveam note foarte mari. Am plecat la Cluj și am fost nevoit să neglijez puțin școala, mi-am canalizat toată atenția în direcția fotbalului, am dat tot ce-a fost mai bun pentru a-mi croi o carieră în sportul rege. Am muncit foarte mult, am făcut sacrificii, însă nu regret. Cu toate acestea, am terminat liceul, apoi am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj-Napoca.
- Când v-ați îndrăgostit prima oară?
Îmi plăcea mult o actriță care juca într-o telenovelă, „Îngerașul”, Dulce Maria, era senzațională. Urmăream cu sufletul la gură acea producție. Eram copil…
- Ce nu i-ați putea ierta unui om?
Minciuna și lipsa de respect. Nu suport oamenii falși. Eu am fost educat să fiu un om onest și corect, indiferent de conjunctură, și să respect pe toată lumea. Cine nu-și respectă semenii nu are caracter.
- Puteți spune că sunteți o persoană norocoasă?
Da, mă consider un om norocos, deoarece am alături persoanele dragi mie, sunt sănătoase, iar eu m-am realizat din punct de vedere profesional. Am ajuns acolo unde nu multă lume se aștepta, mulți mă subestimau. Însă Dumnezeu nu m-a lăsat niciodată, drumul meu nu a fost mereu presărat cu flori, au fost și obstacole… Dar credința m-a întărit și mi-a dat putere să merg mai departe. Mă duc la biserică ori de câte ori am ocazia, am crescut într-o familie cu oameni care au frică de Dumnezeu.
Alături de părinți și de sora sa
- Ce calități și ce defecte credeți că aveți?
Cred că am multe defecte, cel mai mare fiind orgoliul. Dar am și calități, bunătatea este pe primul loc. Trebuie să fim buni și umani, și așa trăim într-o lume complicată. Fiecare om este unic în felul său, trebuie să ne acceptăm unii pe alții, nu să aruncăm cu pietre…
- Cel mai trist moment a fost….
Când a murit bunicul meu. În fiecare zi îmi aduc aminte de el, de cuvintele frumoase pe care mi le spunea, de sfaturile pe care mi le dădea.
- Vă mai amintiți de primii bani câștigați din fotbal?
Da, acel moment nu se uită niciodată. Au fost in jur de 100 € și țin minte că mi-am cumpărat o geacă nouă, pentru că se apropia iarna.
- De ce credeți că lumea nu mai vine la stadion?
Cred că oamenilor le este mult mai comod să se uite la un meci din fotoliu. S-a pierdut entuziasmul, toată lumea este preocupată de noua tehnologie, inclusiv cei mai tineri. Este trist, dar aceasta este lumea în care trăim și cred că este greu să mai schimbăm ceva.
- Ce vă place să faceți în timpul liber și care este ultima carte pe care ați citit-o?
Îmi place să petrec mult timp în aer liber, să-mi amintesc de Maramureș, dar am și perioade când prefer să stau acasă și să mă relaxez la un film. Ultima carte pe care am citit-o a fost “Uneori câștigi, uneori înveți”, de John C. Maxwell.
- Sunteți o persoană superstițioasă?
Am câteva superstiții, dar nu exagerez. De exemplu, port boxeri roșii în ziua meciului, iar primul pas pe teren îl fac cu dreptul.
- Unde vă vedeți peste 10 ani?
Jucând fotbal și având alături o familie numeroasă și frumoasă. Nu am încă iubită, dar îmi doresc să întâlnesc o fată sinceră, liniștită și cu suflet mare.
- V-ați simțit vreodată nedreptățit în viață?
Am primit multe “palme” în viață, dar cred că toată lumea pățește asta, la un moment dat, nu sunt singurul. Tot timpul mi-am dorit să devin mai puternic, să învăț ceva din fiecare experiență neplăcută și să nu mă abat de la drumul meu, indiferent de greutăți.
- Știu că aveți o relație bună cu părinții. Ce amintire vă vine acum în minte, din copilărie?
Așa este. Sunt foarte norocos că am o familie atât de frumoasă. Părinții, sora, bunica mea și rudele mă susțin necondiționat. Îmi amintesc de un moment neplăcut: aveam 5-6 ani și mi-am spart arcada. Am ajuns la spital cu tata și aveam nevoie de câteva copci. Nu am lăsat medicul să se apropie de mine până nu a venit mama, le-am spus clar și răspicat ceea ce vreau!
- Cel mai frumos cadou primit de la Moș Crăciun…..
Cel mai frumos cadou primit? Bani, 20 €, îmi plăceau de mic banii… Am tot crezut în poveștile cu Moș Crăciun, până la 9 ani am visat, însă am fost foarte dezamăgit când am aflat că nu există. Eram foarte naiv, credeam că barza aduce copiii, până la 8 ani eram convins de asta…
- Aveți un mesaj pentru suporterii echipei FC Argeș?
Avem o istorie frumoasă în spate și cred că putem pune câte o cărămidă în plus, în timp, pentru a ajunge acolo unde a fost odată FC Argeș. Mi-aș dori de la suporteri să fie aproape de noi necondiționat, pentru că împreună vom fi mai puternici. Îi respect pe susținătorii nostri și îi asigur că eu și colegii mei vom lupta să devenim din ce în ce mai buni și să obținem cât mai multe puncte.
(C.M.)