Cea mai interesantă acțiune de astăzi a fost organizată de polițiști pentru copii și în mijlocul lor. Pentru educația lor. Știm că flagelul violenței în societate a devenit predominant, că unii cred că prin violență pot rezolva conflictele, că dacă ești puternic ai un atu în fața celor slabi. De fapt istoria a dovedit că puterea dialogului și a cuvântului, a istețimii minții, este mai mare decât orice forță fizică sau tendință de amenințare sau violență.
Cu acest gând și pentru marcarea zilei de 2 octombrie – Ziua Internațională a Non-violenței, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenire a Criminalității Argeș au organizat și desfășurat o activitate preventivă în cadrul Școlii Generale I.L. Caragiale din Pitești. Acțiunea a fost coordonată de Comisar Șef Corina Georgescu, șef al Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității.
Pentru că această zi reprezintă o bună ocazie pentru a încuraja orice metodă de a opri violența, pornind de la exemple personale, până la educația celor mai mici dintre noi, activitatea și-a propus să îi ajute pe copii să își conștientizeze și gestioneze emoțiile, astfel încât să fie prevenite comportamentele de tip bullying.
Copiii și-au exprimat gândurile și sentimentele, prin artă, desenând pe diverse suporturi, mesaje de pace, înțelegere și nonviolență.
Polițiștii i-au îndemnat ca aceste mesaje să se manifeste în fiecare zi, în primul rând în conștiința lor, apoi în comportamentul și în comunicarea cu cei din jur.
Pentru deliciul celor mici, dar și pentru a-și atrage simpatia și a le captiva atenția, polițiștii au adus la întâlnirea cu copiii cel mai bun ambasador al non-violenței, câinele Luna, un câine aparținând Poliției Criminalistice Argeș, dresat și specializat în preluarea urmei umane.
Câinele a fost atracția principală și le-a arătat copiilor unele „trucuri” care doar în limbajul copil-câine pot fi transmise. Noi, adulții, nu știm dacă am priceput chiar totul, dar suntem mulțumiți că cei mici au înțeles și vor să aplice ceea ce au văzut și au simțit azi.
Violenţa este o formă de manifestare a slăbiciunii. Puterea nu se dobândeşte nici apelând la cuvinte care produc suferinţă, nici adoptând atitudini şi comportamente de natură a-l pune pe celălalt în pericol.
CE SPUN POLIȚIȘTII:
Poliţiştii argeșeni îi încurajează pe toţi cetăţenii să nu rămână indiferenţi la actele de violență Atunci când sunt victime, sau când sunt martori ai unor manifestări violente, să sesizeze autorităţile competente.
Victima are dreptul la protecţie specială, adecvată situaţiei şi nevoilor sale, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială precum şi la asistenţă medicală şi juridică gratuită, în condiţiile legii.
Pentru a discuta aspecte privind dimensiunile, incidenţa şi consecinţele violenţei şi pentru a transmite informaţii cu privire la prevederile legale în domeniu, poliţiştii de prevenire organizează frecvent întâlniri cu cetăţenii, la sediile unor societăţi comerciale, şi instituţii de învăţământ din judeţ.