Controale pe Autostradă
Astăzi, 26 martie 2023, începând cu ora 11, polițiștii Biroului de Poliție Autostrăzi – Autostrada A1, desfășoară o actiune de control în vederea prevenirii principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere.
Acțiunea pune accent pe viteză, conducerea sub influența alcoolului și a substanțelor cu efect psihoactiv si se desfășoară pe Autostrada A1, la km 110, sensul spre Pitești.
Primul care a intrat în vizorul radarului a fost conducatorul acestui Mercedes, care rula cu 155 km/oră. Mașină puternică, deh!
Ca să nu fie singur, a apărut și o doamnă, cu 169 km/oră.
Al treilea căzut în patima vitezei este un conducător auto care circula cu 152 km/oră. Valoarea amenzii pentru depășirea vitezei legale este 580 lei, dar pot achita jumătate (290 lei) în 15 zile.
Al patrulea caz de viteză excesivă a fost prins cu 172 km/ oră. Tot un Mercedes:
Conducătorul acestei autoutilitare avea ITP-ul expirat. I s-a reținut certificatul de înmatriculare.
Ne pregătim de „campionat”, pentru că vine tare din urmă un alt conducător auto care a fost prins la volanul unui Mercedes, de către un alt echipaj aflat la km 98, cu 183 km/oră. A fost ziua „Merțanelor” azi. Acesta se pare că este campionul.
Poliția transmite:
În ziua de duminică, 26 martie a.c., polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi – Autostrada A1 București-Râmnicu Vâlcea au desfășurat o acțiune, pe Autostrada A1, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră pe acest sector de drum.
Acțiunea a vizat depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul legal de viteză, pe cei care conduc sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv, precum și respectarea regulilor de circulație specifice autostrăzilor.
În urma abaterilor constatate, polițiștii au verificat 103 autovehicule, iar ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 64 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 15.000 de lei, fiind reținute 4 permise de conducere și retras un certificat de înmatriculare.
În cadrul acțiunii de astăzi, a fost utilizată pentru prima dată și o nouă autospecială intrată în dotarea polițiștilor, acesta având ca scop asigurarea intervenției mai rapide la evenimentele, precum și un grad sporit de eficiență și de siguranță pentru polițiști. Totodată, au fost efectuate mai multe testări cu aparatele etilotest și drugtest, iar pentru oprirea mai ușoară a conducătorilor auto, a fost utilizată și o motocicletă de serviciu.
Sancțiunile cu măsura complementară de reținere a permisului de conducere au fost aplicate ca urmare a încălcării regimului legal de viteză, iar cea mai mare viteză înregistrată de aparatul RADAR în cadrul acțiunii a fost de 183 km/h.
• Recomandările polițiștilor pentru deplasări, în condiții de siguranță, pe autostradă:
Reamintim faptul că, pe autostrăzi, este interzisă circulația pietonilor, a vehiculelor cu tracțiune animală, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor și mopedelor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite fără autorizație specială de transport eliberată conform prevederilor legale, a tractoarelor și mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.
De asemenea, la intrarea și ieșirea de pe sectorul de autostradă, respectați semnificația indicatoarelor și marcajelor rutiere, sporind atenția și micșorând viteza de deplasare conform acestora.
Atunci când pătrundeți pe autostradă folosind banda de intrare (accelerare), trebuie să cedați trecerea autovehiculelor care circulă pe prima bandă a autostrăzii și să nu stânjeniți, în niciun fel, circulația acestora.
Cu excepția cazurilor justificate, este interzis să circulați, opriți sau staționați autovehiculele pe banda de urgență.
În circulația pe autostrăzi, conducătorii de autovehicule sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire.
Când circulația se desfășoară pe două sau mai multe benzi pe sens, acestea se folosesc de către conducătorii de vehicule în funcție de intensitatea traficului și viteza de deplasare, existând obligația de a reveni pe prima bandă, ori de câte ori acest lucru este posibil.
În situația în care schimbați banda de deplasare, este necesar să semnalizați intenția dumneavoastră și să vă asigurați din timp, că din spate nu circulă alte autovehicule.
Ieșirea de pe autostradă se poate face numai prin locurile destinate acestui scop. Dacă nu v-ați încadrat corespunzător pentru a părăsi în condiții de siguranță autostrada, este obligatoriu să conduceți până la următoarea ieșire.
Având în vedere specificul circulației pe autostradă, mai ales la drum lung sau când se simt obosiți, polițiștii le recomandă șoferilor să ia pauze periodic.