Concurs de bătut toaca în Argeș. Ionuț Lupu, fratele naistei Mădălina Lupu din Tigveni, a obținut marele premiu.
Așa după cum v-am informat, azi în comuna argeșeană Cepari, satul Urluiești, s-a desfășurat manifestarea prilejuită de Lăsatul Secului de Crăciun. A fost totodată și cea de-a doua ediție a concursului de bătut toaca, organizat de parohia al cărui preot este Bogdan Lupu, cel care a inițiat acest ciclu de evenimente.
În premieră, la eveniment a fost prezent și Părintele Arhimandrit Caliopie Ichim de la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Părintele consilier Dan Obrocea (fost preot în această parohie), alți preoti și invitați din Capitală și din țară ai părintelui, precum și enoriașii satului.
La concursul desfășurat după liturghia de duminică s-au înscris peste 10 participanți, fete și băieți de la 8 până la 80 de ani. Toți au fost câștigători, pentru că au înălțat slavă lui Dumnezeu prin cântarea lor, așa cum aprecia Arhimandritul Caliopie. Evident că tânărul Ionuț Lupu, un inimos instrumentist la țambal (care-i calcă bine pe urme lui Cătălin Iancu junior) a știut să mânuiască excelent ciocanele și a entuziasmat audiența și juriul.
La Sărbătoarea sub genericul „Hramul satului de Lăsată Secului” au fost de toate. Muzica bună a fost ingredientul principal. Cătălin Iancu și George Mărgineanu de la „Doina Argeșului”, tinerii dansatori ai Școlii Populare de Arte din Pitești (coordonați chiar de directoarea Elena Iagăr), Ansamblul „Topologul”, coordonat de Mădălina Lupu, profesor, solist vocal și instrumentist, dar și solista Mihaela Dobrin și formația Romică Preda. Cu toți au creat o atmosferă de voie bună și au scos oamenii la joc în mijlocul drumului.
Au fost și bucate alese pregătite de soția preotului, cu ajutoare din sat și chiar de la București. Specialitatea casei – iahnie de fasole cu afumătură. Toți cei prezenți au fost invitați să le „deguste… pe săturate”. De remarcat că nici anul acesta nici măcar un reprezentant al autorității locale (primar, viceprimar, consilier etc.) n-a fost prezent. Totul a fost făcut de preotul Bogdan Lupu sprijinit de membrii comunității (care nu are mai mult de 60 de familii) și de câțiva sponsori din Capitală care au dorit să rămână anonimi. (Am aflat că a fost și o întâlnire politică la Curtea de Argeș, chiar dacă nu de la partidul actualului primar Cristian Ciobanu, iar aleșii au fost ocupați că, deh, alegerile bat la ușă).
Comunitatea tot s-a ales cu ceva. S-a auzit de ea! Altfel, mai toți o uitaseră. A avut „oameni mari de la Arhiepiscopie și de la București”, cum spunea o localnică; tradiția nu se pierde, ba chiar se revigorează. Așa că viața merge înainte.
Constantin PAŞOL, Radio România