O avalanșă de mari dimensiuni a lovit aseară Cabana Pârâul Capra, zăpada intrând în interiorul cabanei prin geamurile care au cedat sub greutatea zăpezii. În același timp, mașinile turiștilor cazați aici, dar și ale personalului, existente în parcarea cabanei, au fost avariate iar unele efectiv mutate pe alte amplasamente de unde cu greu vor putea fi repuse pe roți. Spre dimineață evenimentul s-a repetat.
Este alertă la nivel național, presa și televiziunile din toată țara au preluat știrea și nu se mai poate ascunde gunoiul sub preș. Pentru că în fiecare an turiștii au încălcat restricția și au urcat dincolo de km 104, ajungând până la cabana Capra (km 108, altitudine 1585 m). Și asta în mod tacit.
Despre ce este, de fapt, vorba?
Din 30 octombrie (anul acesta – cu derogare de vreme bună – s-a mai prelungit cu două săptămâni) Transfăgarășanul se inchide circulației rutiere începând cu km. 104. De ce? Pentru că specialiștii din CNAIR (și cei actuali, si cei de pe vremea lui Ceaușescu) spun că e necesar acest lucru întrucât fenomenele meteo, zăpada abundentă, viscolul și avalanșele fac impracticabilă această porțiune de drum si îi expun la mari riscuri pe cei care se încumetă să depășească această „linie”, impusă prin lege. Începând cu ieșirea din Pitești, pe tot parcursul Drumului Național 7 (DN 7), există indicatoare care avertizează acest lucru, culminând cu un indicator mare amplasat la km. 104 unde este și o barieră cu lacăt, care avertizează turiștii să nu treacă mai departe. Cine o face, o face pe propria răspundere. Sau pe răspunderea celui care își asumă cazarea lor, respectiv proprietarul cabanei. Care proprietar e firesc să își dorească să facă mai mulți bani din turism, dar… cu ce preț?
Cine-și asumă răspunderea?
Se tot bate monedă de câțiva ani să se deschidă Transfagărășanul pentru turiști tot timpul anului. Asta pentru că un grup de patroni din turism, proprietari de cabane, fac lobby în acest sens, susținând că se poate. Că statul trebuie să facă niste investiții, să facă niste copertine care să acopere șoseaua și să poată veni turiștii în Argeș. Ideea nu e nouă, iar dacă ar fi fost posibilă, sigur s-ar fi demarat ceva în acest sens. Dar nimeni din personalul de specialitate (și aici vorbim de cel tehnic – specialiști care lucrează în ministere sau instituții cu răspundere în aceste domenii de zeci de ani, nu de cel numit politic, care se schimbă în funcție de interese!) nu își asumă un asemenea risc. Ce s-ar întâmpla dacă mii de tone de zăpadă ar porni la vale, ar mătura și ar acoperi totul în cale (cum s-a mai întâmplat și în alți ani, și cum s-a întâmplat aseară și s-a repetat spre dimineață)? Cine ar răspunde pentru punerea în pericol a vieții turiștilor?
Cine plătește?
Suntem curioși dacă intervenția ISU (sau a CNAIR, dacă va fi solicitată) va fi decontată undeva. Pentru că cineva nu vrea să respecte legea. Dacă nu știați, un om care cade de pe bicicletă pentru că nu a fost atent, este obligat să își plătească spitalizarea, nu intră în asigurarea de sănătate pe care o plătește. Oare cei care încalcă legea în mod voit și pe propria răspundere și cazează turiști (și nu sporadic, unul – doi rătăciți, care ar putea fi înțeles ca un gest umanitar), ci 40-50, deci pentru profit, nu ar trebui să plătească costul acestor intervenții?
Cei care pleacă pe munte fără echipament și fără să se informeze, și își asumă faptul că îsi pot pierde viața, ar trebui să plătească costul intervenției de salvare a Serviciului Salvamont. Cei care s-au cazat aici și cei care i-au cazat ar trebui să plătească costul intervenției ISU. Așa ar fi normal.
Înțelegem și noi și orice om de bună credință că e necesară dezvoltarea turismului, că sunt binevenite proiectele, cel mai bine cu finanțare europeană, pentru dezvoltarea acestuia în Argeș. Ce să însemne asta? Să te duci la ski într-o stațiune, în deplină siguranță. Să nu existe niciun risc! În mod special niciun risc de pierdere a vieților omenești. Or, în Făgăraș, având în vedere cât de înalți și de abrupți sunt acești munți, niste copertine peste șosea nu sunt de ajuns. Indiferent că și le doresc X și Y.
CITEȘTE ȘI: