Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est este la Rătești
Azi a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din Europa de Sud-Est, la Rătești, în județul Argeș.
Proiectul, care este cea mai mare investiție în energie regenerabilă din România, este realizat de Econergy Renewable Energy împreună cu Asociația ”Romanian Photovoltaic Industry Association”.
Parcul de la Rătești este proiectul comun al companiilor israeliene Econergy Renewable Energy și Nofar Energy, dezvoltat în urma unei investiții în valoare de 102 milioane de euro, cea mai mare din sectorul fotovoltaic de la noi, până acum. Cu o suprafață de aproximativ 170 de hectare, parcul de la Rătești are o capacitate totală instalată de 155 MW și urmează să producă anual aproximativ 220 GWh de energie electrică. Investiția va genera și 600 de noi locuri de muncă.
Lucrările au început în anul 2022 şi au fost finalizate după 18 luni, în septembrie 2023. În parc au fost montate 135.000 de panouri, cu o putere totală instalată de 155 de megawaţi. Parcul fotovoltaic de la Răteşti ar putea alimenta 100.000 de gospodării.
《 Este un paș uriaș pentru ca țara noastră să-și consolideze independența și securitatea energetică.
Inaugurarea de astăzi, la care am participat alături de diplomați, oficialități, reprezentanți ai mediului de afaceri și jurnaliști, dovedește că un angajament social pentru un viitor verde și sustenabil devine realitate.》, a transmis primarul Piteștiului și președintele PSD Pitești, Cristian Gentea.
De asemenea, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, a spus: 《 M-am bucurat să reprezint Consiliul Județean Argeș, astăzi, la Solar Open Day, eveniment în cadrul căruia, la Rătești, în Argeș, a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din România și din Europa de Sud-Est. (…)
Este foarte important că investitorii au ales zona Răteștiului și mă bucur că primarul Cornel Petrică a reușit să atragă acest proiect în comuna sa.
Prin această investiție, județul nostru devine unul din cele mai importante centre de producere de energie din surse regenerabile, cu un nivel scăzut de poluare și cu tehnologie competitivă.
La rândul nostru, facem eforturi pentru a asigura infrastructura necesară. Ieri, premierul Marcel Ciolacu a fost prezent la șantierul de pe autostrada Pitești-Sibiu, la Tigveni. În vecinătatea acestui parc, va fi finalizat drumul expres Pitești-Craiova. Sprijinim autoritățile locale și investim și noi, direct, în infrastructura rutieră.
Investiția de la Rătești are o însemnătate deosebită în efortul României de a-și asigura securitatea și independența energetică, iar noi, ca autoritate județeană, nu putem decât să susținem parteneriatul cu mediul privat dispus să investească în aceste tehnologii inovative și în crearea de noi locuri de muncă.》
Cu această ocazie, Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) a organizat în parcul de la Rătești prima ediție a Solar Open Day, un eveniment dedicat energiei solare și care promovează adoptarea unor surse și mijloace sustenabile de producție a energiei.
„Am dedicat o zi specială pentru a aduce în prim plan energia solară și pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității de a identifica și adopta surse și mijloace sustenabile de producție a energiei. Energia curată nu mai este doar un trend, este singura cale prin care putem să limităm efectele încălzirii globale.
Solar Open Day va fi organizat anual și sper să devină un eveniment emblematic pentru România. Debutăm așadar în această cheie, cu inaugurarea celui mai mare parc fotovoltaic nu doar din România, ci din Europa de Sud-Est. Este un moment important pentru sectorul regenerabilelor, în special, dar și pentru economia României, pentru că este un proiect major și o investiție importantă”, a declarat Andrei Manea, director executiv RPIA.
Despre cele două firme care au investit în proiect:
Econergy este un producător independent de energie (IPP) , care operează pe șase piețe cheie: România, Italia, Marea Britanie, Spania, Polonia și Grecia. Proiectele de dezvoltare constau în 7,4 GW de energie eoliană și solară fotovoltaică și 1,4 GWh de stocare. Compania operează pe întregul lanț valoric al energiei, de la dezvoltare la construcție și operare, fiind specializată în proiecte de energie regenerabilă la scară utilitară.
În România, are cu o capacitate de dezvoltare de 2,3GW, dintre care 410MW sunt în construcție sau în exploatare. Econergy are parteneriate strategice cu parteneri puternici: UBS bank, RGreen Invest Fund și The Phoenix, reușind să strângă de la oferta publică peste 600M€ la nivelul companiei și al proiectelor, de la parteneri strategici și investitori.
Nofar Energy este una dintre cele mai mari companii comerciale și industriale de energie solară din lume, cu peste 2000 de proiecte în România, Polonia, Serbia, Italia, Spania, Marea Britanie, Israel și Statele Unite. Până în 2025, Nofar Energy își propune să atingă o capacitate de 5GW de proiecte solare, o capacitate de stocare a energiei de 2GWh și să genereze venituri anuale de peste 630 de milioane de dolari.
La nivelul României, Nofar Energy țintește 1GW parcuri solare până în 2025, dintre care 600MW deja în dezvoltare, la care se vor adăuga și capacități de stocare, dar și eventuale proiecte hibrid.