8.4 C
Pitești
30 apr. 2025

Ce este mixul de marketing? Cei 4P ai mixului de marketing

Marketingul este azi mai mult ca niciodată, un domeniu dinamic, în care strategiile se adaptează nevoilor clientului, iar abordările sunt complexe.

Mixul de marketing, cunoscut și sub numele de cei patru P ai mixului de marketing, se referă la cele patru elemente-cheie ale unei strategii de marketing: produs, preț, plasament și promovare.

Multe agenții de promovare online abordează azi strategiile de marketing pentru clienților lor, prin prisma celor 4 P ai mixului de marketing:

  • Produs. Articolul sau serviciul vândut trebuie să satisfacă nevoia sau dorința unui consumator.
  • Preț. Un articol ar trebui vândut la prețul potrivit, în acord cu așteptările consumatorilor, un preț care să nu fie nici prea mic, nici prea mare.
  • Promovare. Publicul trebuie să fie informat corect și eficient despre produs și caracteristicile acestuia, pentru a înțelege modul în care produsul le satisface nevoile sau dorințele.
  • Plasament. Locația de unde poate fi achiziționat produsul este importantă pentru optimizarea vânzărilor.

Istoria celor 4 P

Originile mixului de marketing datează din anul 1960, când a fost introdus pentru prima dată în best-seller-ul lui E. Jerome McCarthy “Basic Marketing – A Managerial Approach ‘’. Mai târziu, profesorul de la Harvard,  Neil Borden, a oficializat termenul de mix de marketing în articolul său din 1964, „Conceptul mixului de marketing”.

Borden a explicat că ideea sa a fost inspirată de asociatul său, James Culliton, care a comparat agențiile de marketing de succes cu bucătarii profesioniști. Analogia lui Culliton a fost că marii bucătari, ca și marketerii de succes, lucrează după o rețetă, dar sunt întotdeauna dispuși să experimenteze ingrediente noi și să facă schimbări din mers, ca răspuns la condițiile pieței și la cererea clienților.

Cei patru P au trecut testul timpului și, în ciuda digitalizării rapide, încă dețin valoare în lumea marketingului datorită principiilor lor fundamentale puternice.

Înțelegerea celor 4 P ai mixului de marketing, prin exemple concrete

Cei patru P sunt legați și lucrează împreună. În timp ce de-a lungul timpului au fost dezvoltate diverse concepte de marketing, cei patru P stau la baza oricărei strategii de marketing de succes.

  • Produs

Produsele sunt mărfuri și servicii ,care rezolvă probleme și satisfac nevoile consumatorilor. Un produs poate fi unul fizic, tangibil, cum ar fi un vehicul sau o piesă de îmbrăcăminte, sau  virtual, intangibil, cum ar fi o excursie sau un serviciu de curățenie.

Exemplu. Înainte de lansarea iPhone-ului, majoritatea consumatorilor nu și-au dat seama că au nevoie de un telefon care să le permită să acceseze diferite aplicații, toate la îndemână. Modul în care Apple și-a comercializat produsul i-a obligat pe oameni să-și simplifice viața,  purtând un smartphone care ar putea servi și ca GPS, calendar, motor de căutare, lanternă, ghid meteo și calculator.

  • Preț

Prețul este costul produsului, plătit de consumator. În situația marketingului de produs, este important să se stabilească un preț care să reflecte tendințele actuale ale pieței și să fie accesibil consumatorilor, dar, în același timp, să fie profitabil pentru afacere. Prețul poate fluctua în funcție de cerere și ofertă și de ciclul de vânzare al produsului.

Exemplu. Stabilirea prețului corect joacă un rol vital în realizarea unui produs de succes. De exemplu, dacă un produs este vândut la suprapreț, doar câțiva consumatori îl vor cumpăra. În schimb, un produs cu un preț prea mic poate oferi consumatorilor o impresie de calitate inferioară, împiedicându-i astfel să-l cumpere.

  • Plasament (locație)

Locația influențează modul în care produsul sau serviciul este achiziționat de către clienți. De asemenea, implică locul în care produsul este depozitat și fabricat. Transformarea digitală a evoluat modul în care sunt vândute produsele : online, mici magazine locale sau distribuitori globali.

Exemplu. Locația este spațiul unde este comercializat și distribuit produsul. De exemplu, atunci când vizați un produs către persoanele în vârstă, ar fi înțelept să nu-l comercializați pe TikTok.

  • Promovare

Promovarea ajută să ajungi la publicul țintă cu mesajul potrivit, la momentul potrivit. O strategie promoțională bine conturată de către o agentie de marketing  își propune să arate consumatorilor de ce ar avea nevoie de un anumit produs și motivele pentru care îl cumpără, față de alte produse.

Exemplu. Timpul poate juca un rol esențial în marketingul promoțional. Luați, de exemplu, sezonul celor mai importante campionate de fotbal în care ofertele despre pizza sunt vizate în timpul jocurilor. O astfel de publicitate îi atrage pe consumatori să încerce produse noi, pe care altfel nu le-ar fi testat. Promovarea este ingredientul principal în mixul de marketing care poate distribui produsul către public.

Agentia re7consulting.ro poate ajuta companiile să utilizeze corect cei 4 P ai mixului de marketing, pentru ca strategiile și abordările cu privire la marketing online să genereze succesul dorit.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress