Ce acte le trebuie piteștenilor ca să se pensioneze mai devreme cu doi ani
Lista localităţilor în care locuitorii se pot pensiona mai devreme cu 2 ani, pentru poluare remanentă, fără a fi penalizaţi, a fost extinsă în iulie 2023, cu noi localităţi, de la 111 câte erau până atunci, la 131 în prezent. Printre cele 20 de localitați adăugate anul trecut pe această listă se află și Piteștiul, fiind singura localitate din județul Argeș care beneficiază de această facilitate oferită de lege, poluatorul „vinovat” fiind Arpechim.
Mai exact este vorba despre Legea nr. 212/2023 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 629 din 10 iulie 2023 şi care a intrat în vigoare în 13 iulie 2023.
Respectiva lege a adus modificări alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localităţi în listă, fără a modifica condiţiile de până atunci.
Astfel, persoanele care au locuit în aceste localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.
Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi. Cu alte cuvinte, cei care au locuit minimum 30 de ani în Pitești sau pe o rază de 8 km față de Pitești se pot pensiona cu doi ani mai devreme, fără a fi penalizați
După această modificare, textul alineatului (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice are următorul cuprins:
“(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Lupşa, Ocoliş, Roşia Montană, Sălciua şi Zlatna din judeţul Alba, Aluniş, Arad, Cicir, Fântânele, Frumuşeni, Horea, Mândruloc, Tisa Nouă, Vladimirescu din judeţul Arad, Piteşti din judeţul Argeş, Bacău, Comăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Băiţa din judeţul Bihor, Maieru, Rodna şi Şanţ din judeţul Bistriţa-Năsăud, Codlea, Crizbav, Făgăraş, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou şi Victoria din judeţul Braşov, Brăila, Chişcani şi Tichileşti din judeţul Brăila, Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, Aghireşu, Câmpia Turzii, Căpuşu Mare, Dej, Iara şi Turda din judeţul Cluj, Năvodari din judeţul Constanţa, Baraolt din judeţul Covasna, Târgovişte şi Titu din judeţul Dâmboviţa, Işalniţa din judeţul Dolj, Galaţi din judeţul Galaţi, Giurgiu din judeţul Giurgiu, Brăneşti, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Ioneşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Prigoria, Roşia de Amaradia, Rovinari, Turburea, Turceni şi Urdari din judeţul Gorj, Bălan, Borsec, Corbu, Jolotca, Sândominic şi Tulgheş din judeţul Harghita, Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Răchitova, Şoimuş, Teliucu Inferior, Uricani, Vaţa de Jos, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Borşa din judeţul Maramureş, Grinţieş şi Săvineşti din judeţul Neamţ, Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, Broşteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, Mina Altân-Tepe şi Tulcea din judeţul Tulcea, Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”
Ce acte trebuie depuse la Casa de pensii pentru pensionare anticipată
Actele necesare pentru a obține reducerea cu doi ani a vârstei de pensionare din cauza poluării: În afara actelor pe care orice om care cere pensionarea trebuie să le depună la Casa de pensii, piteștenii și cei care au locuit pe o rază de până în 8 km față de Pitești trebuie să depună și o adeverință, în original, eliberată de Serviciul de Evidență al Populației de care aparține titularul cu domiciliul, care să ateste ca acesta a locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă.
Lista actelor necesare:
a. cerere tip pentru înscrierea la pensie ;
b. acte de vechime:
- carnetul de muncă (original și copie);
- adeverințe privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată, completate potrivit legii;
- adeverințe privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
- adeverințe privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original);
c. actele de stare civilă ale solicitantului:
- BI/CI;
- certificat de naștere și de căsătorie (original și copie);
d. livretul militar (original și copie);
e. diplomă de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi;
f. dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original) – de la ultimul loc de muncă;
g. adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original) – aceasta se obține de la Casa de pensii;
h. adeverință, în original, eliberată de Serviciul de Evidență al Populației de care aparține titularul cu domiciliul, care să ateste ca acesta a locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă.
Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa teritorială de pensii, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii.
Trebuie precizat că, în conformitate cu legislația în vigoare, cei doi ani la care legea face referire nu se cumulează cu nicio altă reducere reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (cu modificările ulterioare) sau de alte acte normative.
Pentru ca este o pensie anticipată parțială, fără penalizare, cerută cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, solicitanții trebuie să aibă stagiul complet de cotizare (fără perioadele asimilate – armată, invaliditate, facultate)
De asemenea, și în cazul acestui tip de pensie rămâne în vigoare interdicția adresată pensionarului de a lucra în această perioadă de doi ani. După ieșirea la pensie de drept, pensionarul poate lucra din nou, cu contract de muncă, dacă dorește.