Când se va redeschide cetatea lui Vlad Țepeș
În această primăvară se va redeschide cetatea lui Vlad Țepeș de la Poenari-Argeș, iar autoritățile se așteaptă la un aflux mare de turiști din țară și de peste hotare.
Ridicată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, şi având la început un singur turn, Cetatea Poenari a fost extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. Aflată aproape de Barajul Vidraru, aceasta a fost reşedinţa secundară a lui Vlad Ţepeş, fiind construită pe post de fortăreaţă contra otomanilor. Cetatea a fost ultimul refugiu al lui Vlad Ţepeş înainte ca acesta să plece în Transilvania.
„Intenționăm să redeschidem pentru public cetatea Poenari în săptămâna 14-20 aprilie. Vom organiza și o conferință de presă în acest sens pe 14 aprilie. Toate detaliile privind redeschiderea cetății Poenari vor fi stabilite în maximum două săptămâni”, a declarat Adrian Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.
În 2019, ultimul an în care a fost deschisă, cetatea Poenari a avut 100.000 de turiști, iar autoritățile locale se așteaptă ca după redeschidere numărul anual al turiștilor români și străini să se dubleze.
Cu toate că cetatea este amplasată la numai doi kilometri de satul Căpăţâneni, ea a primit numele de Poenari, de la satul puţin mai îndepărtat, însă, foarte probabil, mai vechi, pe care l-a şi stăpânit, după cum se arată într-un hrisov dat hareşenilor (arefenilor) de Mircea Ciobanul la 8 aprilie 1546.
Deși avea termen de finalizare 31 decembrie 2023, reabilitarea cetății Poenari (Argeș) a fost întârziată de faptul că pentru turnul de la intrare a trebuit găsită altă soluție, nu desfacerea unei centuri, deoarece în acest caz risca să cadă turnul. După mai multe consultări cu proiectantul, s-a decis să fie adoptată soluția unor injectări speciale în turnul de intrare de la cetatea Poenari.
Lucrările de restaurare a fortăreței lui Vlad Țepeș includ și cele 1.480 de trepte ce erau în stare avansată de degradare.
Vizitatorii români și străini care vor veni din nou în număr mare la Poenari din această vară mai trebuie însă să aștepte câțiva ani până când accesul la cetate se va face cu un mijloc rapid și vor fi nevoiți să urce cele aproape 1.500 de trepte.
În 2017 fusese realizat un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei căi de acces rapide, însă studiul a rămas în stand-by de atunci.
„În ceea ce privește calea de acces pentru Cetatea Poenari, Consiliul Județean Argeș a preluat în proprietate de la Consiliul Local Arefu o suprafață de teren (aproximativ 1 hectar) unde se dorește a fi amenajată stația de îmbarcare. Fiind vorba de teren forestier, pentru a putea fi scos din fondul forestier, se va prelua și de la Consiliul Local Corbeni aceeași suprafață de teren ce va fi împădurită. Pentru acest proiect – o telegondolă – CJ Argeș urmărește obținerea unei finanțări pe fonduri europene.”, au declarat reprezentanții CJ Argeș.
Sursa: historia.ro