Expresia ”la paștele cailor” a intrat în limbajul comun desemnând ceva foarte îndepărtat ca timp, sau niciodată. Această expresie se pare că nu e de regăsit în alte spații culturale decât cel românesc. Zona sa de proveniență e Transilvania. O legendă spune că, atunci când Fecioara Maria îl năștea pe Isus, caii făceau mare gălăgie. Aceasta i-ar fi blestemat să fie animale de povară și să nu se odihnească niciodată (la Paștele cailor). Caii stau majoritatea timpului în picioare, chiar dorm în picioare și foarte rar se odihnesc așezându-se jos.
Originea acestei sărbători – Paștele cailor – provine din Transilvania și este sărbătorită în zilele când Paștele Ortodox coincide cu cel Catolic. Explicația este că în vechime, atunci când Paștele Ortodox nu coincidea cu cel Catolic, țăranii de credință Ortodoxă împrumutau caii de la țăranii de credință Catolică și invers. Atunci când cele două sărbători coincideau, caii se odihneau, și era Paștele Cailor.
Sărbătoarea este prilej pentru organizarea de târguri și pentru încheierea unor afaceri. De Paștele lor, caii nu sunt puși la căruță, iar în trecut, în unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.
Următoarea dată când ambele zile de Paști – atât cel ortodox, cât și cel catolic – se vor sărbători în aceeași zi, adică primul „Paște al cailor” care urmează, va fi pe 20 aprilie 2025.