Campanie de conștientizare despre siguranța online la Școala Gimnazială Hârsești
Echipa Prietenii Eroilor Internetului, de 7 elevi din clasele a VI-a și a VII-a, coordonați de prof. Florea Ioana, de la Școala Gimnazială Hârsești, s-a alăturat Campaniei naționale „Eroii Internetului” și, folosind propria abordare promovează importanța siguranței in mediul online.
Programul Eroii Internetului pune la dispoziție o serie de informații clare, dedicate cadrelor didactice, elevilor și părinților, create cu scopul de a-i ajuta pe cei mici să navigheze inteligent în mediul online.
Și prin intermediul acestei campanii, informații despre siguranța online ajung în școala noastră,având chiar o programă care cuprinde modulele: Distribuie cu prudență, Nu te lăsa păcălit, Securizează-ți secretele, E cool să fii amabil, Dacă ai îndoieli, întreabă. Pentru campania din școala noastră, am ales modulul Nu te lăsa păcălit- Fii alert pe internet!
Pentru a oferi elevilor informații actuale, esențiale pentru siguranța online,asociația ADFABER, a pus la dispoziția profesorilor trainingul gratuit,format din 3 module. Trainingul durează aproximativ o ora, iar codul pentru generarea diplomei poate fi vizualizat doar la finalul fiecarui training.
Adfaber aduce Eroii Internetului în școlile din România și sub forma unei competiții. Elevii din clasele 0-VIII sunt invitați să prezinte o campanie de conștientizare despre siguranța online cu un impact cât mai mare și pot câștiga premii pentru ei și pentru școala din care fac parte.Și echipa noastră are un super proiect, la care lucrăm de aproape 3 luni pe care îl vom depune în termen, până la 31 martie.Iată câteva impresii ale membrilor echipei:
Iulia: „Mie mi-a plăcut cel mai mult când le am explicat copiilor de clasa a II-a despre siguranța pe internet. Copiii au fost foarte atenți și au comunicat foarte bine cu noi. La clasa 1, un copil chiar ne-a cerut să scriem pe tablă „Interland”, jocul recomandat de Google și pe care noi toți din școală îl jucăm. Și am putut să arătăm că nu toate jocurile sunt sigure,iar un alt copil chiar ne-a spus că până și el a primit un mesaj care era o înșelătorie.”
Ioana: „Cel mai mult mi-a plăcut când am fost la Căminul Cultural, unde am discutat cu doamna director Loredana si unde i-am vorbit despre proiectul nostru și, la rândul ei, ne-a povestit și nouă cât și copiilor din sală câte se pot întampla pe net. Ne-a ajutat, postând discuția nostră pe pagina dumneaei de Facebook, unde pot auzi și alții cât de periculos poate fi internetul, dacă nu ești alert.
Alex: „În acest proiect mi-a plăcut faptul că doamna dirigintă se comportă cu noi precum ar fi colega noastră, am înțeles din lecțiile de dirigenție că trebuie să fim inteligenți pe internet, să distribuim cu prudență,să raportăm sau să blocăm conținutul nepotrivit. De departe, cel mai mult mi-a plăcut când am avut o discuție cu domnii polițiști. M-au surprins când ne-au întrebat ce am învațat din această campanie, mă așteptam să ne vorbească despre lucrurile bune și rele ale internetului, ceea ce s-a și întâmplat.”
Flori: „Mi-a plăcut mult cand am fost la clasele 1-IV, deoarece am avut șansa de-ai informa pe cei mici despre proiectul nostru. Ei au fost foarte interesați, atât de interesați încât nici nu au stat in bănci, s-au ridicat în picioare lângă băncile lor. Materialul nostru promoțional a fost auzit în clasele mici,iar jocul „Interland” este în istoricul de căutări al dispozitivelor copiilor. Grație acestui proiect am mers în multe locuri, la toate clasele din școală, la primărie si la Căminul Cultural, pâna și domnii polițiști au fost interesați să vadă ce am învățat noi. Pentru prezentări am lucrat pentru prima dată in Canva, Jamboard si Vimeo. Sfatul care imi va fi cel mai de folos pe viitor este din „Fii puternic pe internet”, acela este de a avea o parola puternică pentru fiecare cont.
Ionela: „Cel mai mult mi-a plăcut felul în care atâția copii cât și adulți au fost foarte curioși despre ce era vorba în proiect și faptul că toți am învățat lucruri noi, dar și felul în care am lucrat toți în echipă. Ne-am distrat mult și sper să mai facem campanii asemănătoare!”
Ana: „Mie mi-a plăcut mult că eu și colegii mei am putut învața ce trebuie și ce nu trebuie să facem pe internet, mai ales să avem parole puternice și să le schimbăm frecvent. Și la Primărie am mers să spunem despre campania noastră, aici am făcut poze pentru a le depune în proiectul pe care ni-l dorim câștigător.”
Gabriela: „Momentul cel mai frumos a fost când le-am explicat celor de la gimnaziu ce este bine să facem în mediul online, cel mai mult am apreciat faptul că am lucrat în echipă și toate activitățile realizate împreună.Din proiect am reținut că este important să îi ajutăm pe copii să fie conștienți că oamenii și situațiile întâlnite în mediul online nu sunt întotdeauna ceea ce par.”
Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați site-ul școlii, pagina dedicată proiectului:
https://sites.google.com/view/scoalaharsesti/proiecte-parteneriate/campania-sigutan%C8%9B%C4%83-online
Prof. Florea Ioana