Bugetul Piteștiului în dezbatere publică
Astăzi începând cu ora 16, are loc în sala mare a Primăriei Pitești dezbaterea publică a proiectului de buget pe anul 2024 și a programului de investiții.
Sala este arhiplină, fiind invitați să participe, în limita locurilor disponibile în sală, toți cei interesați: persoane fizice și juridice, organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate, ai presei etc.
Au fost prezenți: președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, prorectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești, Dumitru Chirleșan, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, George Caval, managerul Grupului Industrial Componente și prim-vicepreședintele C.C.I.A., Gheorghe Badea, președinta Patronatului IMM Argeș, Olimpia Doru, reprezentantul Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș, Dan Ionescu, consilierii locali și personalul de specialitate al primăriei, precum și reprezentanți ai societății civile și ai presei.
Primarul Cristian Gentea a prezentat proiectul de buget și investițiile programate pentru anul 2024, insistând pe necesitatea unora dintre acestea, pe finanțarea lor în marea majoritate din fonduri nerambursabile sau guvernamentale, precum și pe stadiul lor, de la idee la faptă, unele fiind investiții noi, altele în curs sau aproape de finalizare.
Despre proiectul de Buget
Proiectul de Buget al Municipiului Piteşti pe anul 2024 prevede venituri totale în sumă de 990.965.000 lei și cheltuieli totale în aceeași sumă. De asemenea, municipiul mai beneficiază de excedentul bugetar al anilor anteriori, în valoare de 105.000.000 lei, ceea ce ridică valoarea bugetului Piteștiului la peste un miliard de lei în anul 2024. Mai mult de jumătate din sumele alocate merg la investiții, fiind pentru prima dată când bugetul de dezvoltare îl depășește pe cel de funcționare.
Ca investiții pe care primăria își propune să le facă în acest an sunt: repararea a 3 adăposturi de protecție civilă, renovarea energetică a 17 unități de învățământ de pe raza municipiului Pitești (licee, școli, grădinițe, creșe), amenajarea de spații verzi, alei de acces, branșare la utilități pentru proiectele în derulare, construirea a 3 terenuri de sport multifuncționale la 3 școli, lucrări de conformare ISU la 4 unități de învățământ, amenajarea a 8 noi locuri de joacă pentru copii și extinderea și modernizarea altora, cheltuieli pentru proiectarea mai multor obiective noi, printre care un spital municipal și un dispensar medical, o bază sportivă de atletism și o academie de tenis.
Autoritățile mai au în plan reabilitarea Grădinii Zoologice, renovarea energetică a celor 7 blocuri incluse în program, renovarea energetică a clădirii primăriei, modernizarea sistemului de iluminat al orașului, precum și pregătirea terenului pentru începerea proiectului Construire Parc Industrial CET Sud II.
Anul 2024 va fi și anul în care se va termina demolarea vechiului stadion și va începe etapa de proiectare pentru construirea celui nou.
Printre investițiile viitoare am mai remarcat-o pe aceea că Piteștiul va avea tren metropolitan. De asemenea, se va amenaja la Pitești, în zona CET Sud, un parc fotovoltaic pe 7,5 ha.
Modernizarea unor străzi și construirea de parcări, cumpărarea de autobuze electrice precum și construirea de noi stații de încărcare, reabilitări de poduri, străzi și investiții în infrastructură (alei, scări, ziduri de sprijin etc.) completează tabloul investițiilor prevăzute la Pitești în acest an.
Pe lângă continuarea proiectelor începute, primăria își mai propune și construirea de locuințe noi pentru tineri, precum și extinderea managementului integrat al traficului și lucrări de regenerare urbană.
De asemenea, va elabora documentația tehnică pentru construirea unui drum paralel cu calea ferată, de la Universitatea Brâncoveanu până în strada Dobrogeanu Gherea, ceea ce ar duce la dezaglomerarea traficului în zona de nord a Piteștiului.
Sunt proiecte necesare, extrem de utile și care vor spori gradul de confort și bunăstare a populației Piteștiului.
Proiectul de act normativ supus dezbaterii publice poate fi consultat pe site-ul Primăriei Pitești, prin accesarea link-ului https://www.primariapitesti.ro/proiect-de-hotarare-privind-aprobarea-bugetului-municipiului-piteti-pe-anul-2024-articol1869
De notat că s-au făcut propuneri atât din partea grupurilor consilierilor locali PNL și USR, cât și din partea celorlalți participanți la dezbatere aparținând organizațiilor patronale sau societății civile.
Pe lângă Cristian Gentea, care a prezentat întregul buget supus dezbaterii, au mai luat cuvântul, venind cu propuneri: Ion Mînzînă, Lucrețiu Tudor, Dumitru Chirleșan, George Caval, Gheorghe Badea, Gelu Tofan, Olimpia Doru, Dan Ionescu, Constantin Băjenaru.
Prim-vicepreședintele CCIA Argeș, Gheorghe Badea, a apreciat faptul că propunerile mediului de afaceri se regăsesc în Proiectul de buget al municipiului pe anul 2024, dovedind interesul și implicarea administrației locale într-o colaborare reală cu mediul privat. A remarcat, de asemenea, schimbările pozitive în administrarea Piteștiului, menționând o evoluție vizibilă în aspectul orașului și, în special, al zonelor de intrare în municipiu. A subliniat însă că tocmai dincolo de aceste zone de limită se vede o diferență de dezvoltare, or tocmai aici ar trebui făcute proiecte de modernizare în comun cu localitățile învecinate, dând exemplul Ștefăneștiului. Știe însă că administrația locală și mediul de afaceri vor avea posibilitatea să demareze multe proiecte împreună, odată ce vor fi aprobate normele parteneriatului public-privat.
Reprezentanta IMM Argeş, antreprenorul Olimpia Doru, a propus realizarea unui parteneriat între Primăria Piteşti şi IMM-urile din Argeş, având ca public ţintă tinerii de liceu, în scopul dezvoltării abilităţilor antreprenoriale şi al încurajării tinerilor pentru a demara proiecte de afaceri, mai ales că la nivelul oraşului se doreşte dezvoltarea unui HUB de afaceri.
Reprezentantul AOA Argeș, Dan Ionescu, a propus chiar o reluare a „Daciadei”, apreciind faptul că, în Pitești, evenimentele publice numeroase și variate au adus un suflu nou de viață și energie în comunitate.
Prorectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București – Centrul Universitar Pitești, prof. univ. dr. Dumitru Chirleșan, a apreciat faptul că, în Proiectul de buget pe anul curent, Municipiul Pitești a prevăzut o alocare bugetară profesionistă și eficientă pe lucrări de investiții, remarcând, de asemenea, că administrația locală a dezvoltat un model de comunicare transparent și eficient, fiind extrem de prezentă în social media, dar și în media universitare. Eforturile pozitive ale administrației au dat roade, Piteștiul devenind din ce în ce mai atractiv pentru tineri, inclusiv prin ceea ce oferă pe zona de cultură, agrement și divertisment, iar rezultatele se văd și în transferurile din alte centre universitare spre Pitești, motiv pentru care atât universitatea și specialiștii din cadrul acesteia, cât și studenții susțin administrația actuală a orașului.
Toate propunerile venite de la cetățeni și de la consilierii locali vor fi analizate în vederea constituirii Proiectului de buget pe 2024, urmând ca, în data de 8 februarie a anului curent, acesta să fie supus aprobării, în ședința Consiliului Local al Municipiului Pitești.