În ședința Consiliului local de azi, a fost aprobat bugetul municipiului Pitești. El a fost inițiat în ianuarie, a fost postat pe pagina de internet a primăriei fiind pus în dezbatere publică, iar pe comisii s-au mai făcut niste amendamente care au fost puse in dezbaterea plenului si în principiu toate aprobate.
Având în vedere că dezbaterile de până acum lămuriseră cumva lucrurile si se ajunsese la un consens în ce privește hotărârile ce vor fi luate și – cea mai importantă – forma bugetului, președintele de ședință, Cornel Ionică, a prezentat pe rând toate punctele de pe ordinea de zi, spre aprobare.
Primarul Gentea a prezentat structura bugetului și principalele obiective pe care le vizează acesta în anul 2022. Astfel, bugetul Pitestiului este de 709 milioane lei, mai mare cu 40% față de cel de anul trecut, diferența provenind în cea mai mare parte din proiectele pe fonduri europene și alte scheme de finanțare urmărite de municipalitate. La dezvoltare, sunt prevazuți 320 de milioane lei, dublu față de anul 2021. „Din bugetul local de 709 milioane de lei, 320 de milioane sunt pentru dezvoltare, dublu față de anul trecut. 55% sunt fonduri europene. Avem o creștere cu 163% față de anul trecut la capitolul fonduri europene. Domeniile prioritare sunt patru, care acoperă 77%: transport public, colectare selectivă, infrastructură și educație. Cele mai importante, la transport: autobuzele electrice (până la sfârșitul lunii martie va veni primul autobuz), 51 stații de încărcare, puncte de transfer, trenul metropolitan. La parcări avem studii de trafic, parcare supraterană în zona centrală și în Prundu. Pentru iluminat avem aproape 8 milioane lei. Încercăm să îl extindem cât mai mult. Pentru colectare selectivă avem 15 milioane de lei – sper ca până la sfârșitul anului să avem containere îngropate în tot orașul”, a spus primarul.
Primarul a enumerat proiectele importante: 40 de autobuze electrice, 20 de autobuze ecologice, sistemul de management al traficului, modernizarea infrastructurii transportului public, cele două parcări, reabilitarea mai multor străzi, sensul giratoriu din Craiovei, de la Târgul Săptămânal, a treia extindere a parcului Lunca Argeșului, modernizarea iluminatului public, o zonă de agrement în parcul Trivale, locuințe sociale etc. Proiectul bugetului, în detaliu, a fost prezentat în această dimineață presei, într-o conferință organizată la sediul primăriei, iar noi îl redăm mai jos, într-o prezentare grafică ușor de urmărit și de înțeles de către oricine.
City-managerul Lucrețiu Tudor, a detaliat proiectele aflate în lucru, printre ele fiind 3 săli de sport școlare, stadionul cu 15.000 de locuri și un bazin de înot didactic de dimensiuni superioare fată de tot ce există în județ la ora actuală.
Printre hotărârile foarte importante votate astăzi este și cea de aprobare a regulamentului de amplasare a chioșcurilor pe domeniul public, pentru mijloacele de publicitate (astfel vor fi interzise bannerele peste arterele de circulație!) etc.
În cursul dezbaterilor, au fost și contre, și „glume” mai înțepătoare, între consilierii de culori politice diferite, dar până la urmă toate punctele de pe ordinea de zi au fost votate, cu o singură excepție: bugetul Centrului Cultural, care a trebuit refăcut și supus aprobării ulterioare, într-o ședință convocată „de îndată”, după prima. Ideea a fost ca bugetul municipiului să se poată semna în această seară, pentru ca mâine să poată fi prezentat la o bancă unde Termo Calor Confort intenționează să ia o linie de credit. Combustibilul pentru încălzire a fost achitat de către Termo Calor Confort până pe data de 14 februarie, deci populația poate sta liniștită că nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic.
Una peste alta, am văzut că, în ceea ce privește bugetul, în consiliul local a existat armonie și consens, că tot ce au propus consilierii USR și PNL a fost acceptat și inclus în proiecte, iar primarul Gentea a ieșit victorios din această luptă pentru dezvoltarea orașului.