14.8 C
Pitești
16 mart. 2025

Bilanț negru al sfârșitului de săptămână

Victime, proprietăţi distruse şi la un pas de a fi distruse. Aşa arată bilanţul de până acum al pompierilor argeșeni, la final de săptămână.

Cauzele probabile responsabile pentru situațiile de urgență au fost sistemul de încălzire și coșurile sau burlanele de fum.

Echipaje ale ISU Argeş au intervenit în cazul a cinci incendii produse la locuinţele cetățenilor, după cum urmează:

Vineri, 25 feb.: Incendiu izbucnit în baia unei case din comuna Coşeşti. Flăcările au ars obiecte vestimentare şi din plastic.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jarul sau scânteile căzute din sistemul de încălzire al apei.

Sâmbătă, 26 feb.: În localitatea Argeșelu, un incendiu s-a manifestat într-o cameră a unei case și un bărbat de 52 de ani a ajuns la spital cu arsuri de gradele 1 și 2.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost folosirea necorespunzătoare a substanțelor combustibile la aprinderea focului.
Tot sâmbătă, alături de ISU Olt s-a intervenit în comuna Topana pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă. În locuinţă se aflau două persoane, o femeie în vârstă de 85 de ani şi un bărbat cu vârstă de 63 de ani, care au fost găsite decedate, prezentând arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost coşul de fum deteriorat.

Totodată, pompierii argeşeni au mai fost solicitați să intervină în cursul zilei de sâmbătă la alte două incendii produse la nivelul coşurilor de fum în municipiul Pitești și localitatea Buzoești.

Astăzi, 27 feb, pompierii au intervenit în municipiul Câmpulung pentru stingerea unui incendiu produs la acoperișul unei locuințe. Au fost afectaţi aproximativ 7 mp de acoperiş, iar flăcările ar fi plecat de la un burlan de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile ale acoperişului.
Intervenţia operativă a pompierilor a făcut ca incendiul să nu se propage la întreaga construcţie.

Observăm o creștere rapidă a acestor situații de urgență și ținem să reamintim cetățenilor câteva măsuri de prevenire ale incendiilor provocate de exploatarea necorespunzătoare a sistemelor de încălzire și a coşurilor sau burlanelor pentru evacuarea fumului:
– coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate premergător sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie;
– coşurile de fum se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m;
– în podurile caselor, coşurile de fum vor fi obligatoriu tencuite pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea ieși scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;
– coşurile şi burlanele pentru evacuarea fumului vor fi construite, întreţinute şi curăţate periodic pentru a nu provoca incendii;
– la trecerea prin acoperişuri se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţadele exterioare ale zidăriilor coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişurilor;
– coşurile de fum vor fi prevăzute cu uşiţe pentru curăţare;
– coşurile aflate în apropierea materialelor combustibile (depozite de furaje, păduri etc.) sau cele situate pe acoperişuri combustibile, vor fi prevăzute cu site sau grătare pentru reţinerea scânteilor;
– se interzice încastrarea elementelor combustibile ale acoperişurilor, planşeelor etc. în coşurile de evacuare a fumului.
– se interzice racordarea focarelor alimentate cu gaze, la canalele de fum care deservesc şi focare cu combustibil solid sau lichid;
– se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile;
– se interzice uscarea hainelor pe sistemele de încălzire;
– se interzice utilizarea substanțelor ușor inflamabile la aprinderea focului;
– se recomandă folosirea unei vetre metalice în fața cenușarului;
– nu alimentați sistemele de încălzire cu lemn cu puțin timp înainte de a adormi;
– depozitați cenușa doar în locuri special amenajate și asigurați-vă că în cenușă nu este și jar nestins;
– împiedicați jocul copiilor cu focul!
Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor şi pentru a preveni unele situaţii neplăcute cu consecinţe grave, cetăţenii trebuie să conştientizeze că ei sunt primii responsabili în a-şi proteja viața şi bunurile.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress