16.7 C
Pitești
16 mart. 2025

Avocatul Poporului îi RECOMANDĂ primarului Gentea să urmărească îndeaproape depozitele ilegale și terenurile cu deșeuri abandonate

Avocatul Poporului Renate Weber a transmis primarului municipiului Pitești recomandarea de „a întreprinde măsurile legale pentru eficientizarea intervențiilor asupra depozitelor de deșeuri abandonate/neautorizate. În acest sens va analiza oportunitatea modificării Regulamentului anexă la HCL 190/27.05.2021 astfel încât să fie redus termenul acordat de autoritatea locală pentru îndepărtarea deșeurilor depozitate ilegal/neautorizat (n.r. în prezent termenul prevăzut în HCL este de 1 an) precum și optimizate modalitățile de intervenție în cazurile când proprietarii terenurilor afectate nu-și respectă obligațiile de întreținere, curățare și igienizare„.

În motivarea acțiunii, Avocatul Poporului spune că s-a informat din mai multe surse de știri locale care au relatat despre existența unor astfel de depozite neautorizate, dar și despre deșeuri aruncate pe terenuri virane, care constituie pericole de incendii și surse de poluare.

Având în vedere că chiar s-au produs incendii pe raza municipiului Pitești din cauza unor astfel de depozite de deșeuri, și că la o acțiune de ecologizare s-au strâns peste 3 tone de deșeuri de plastic, dimensiunile fenomenului sunt îngrijorătoare, ceea ce a atras atenția instituției care apără drepturile fundamentale ale cetățenilor.

De aceea, aceasta s-a îndreptat către Primăria municipiului Pitești, în sensul de a solicita un răspuns privind modul de acțiune al primăriei. Răspunsul trimis sub semnătura vicelui Gelu Tofan nu a fost mulțumitor, Avocatul Poporului considerând că se poate gestiona mai bine situația în teren. Termenul maxim de 12 luni acordat proprietarilor de terenuri neîngrijite este considerat mult prea lung, „neconferind garanții suficiente pentru sănătatea mediului și reducând eficiența intervențiilor ulterioare asupra depozitelor abandonate/neautorizate„. Avocatul poporului cere îndepărtarea imediată a acestor depozite și curățarea imediată a terenurilor. Autoritatea locală se poate prevala de prevederile Legii nr. 273/2020 care modifică Ordonanța Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților, în sensul că „dacă proprietarii nu își respectă obligațiile, primarul poate aproba executarea de către autoritatea administrației publice locale a acțiunilor de curățare și igienizare„, urmând să le trimită „nota de plată” proprietarilor neglijenți. Faptul că există o prevedere că terenurile abandonate vor fi impozitate cu 500% (HCL 190/2021) „nu este suficientă pentru asigurarea unui mediu sănătos„, se arată în recomandarea Avocatului Poporului.

Rămâne să vedem cât de repede se va modifica legislația în Consiliul Local și cât de mult se va implica Poliția Locală (aflată în subordinea Primăriei) în identificarea unor astfel de surse de poluare (terenuri neîngrijite, adevărate gropi de gunoi sau depozite neautorizate), în sensul de a se lua în considerare recomandarea făcută „pentru realizarea scopului constituțional și legal al Avocatului Poporului și anume apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice„.

Sursa: avp.ro

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress