《 De „Ziua Curățeniei Naționale”, într-o singură oră, pe o suprafață de aproape un km, în satul nostru (N.R. Hârsești), copiii au strâns gunoaiele aruncate, în cea mai mare parte, de către oamenii mari.
În zona intersecției celor trei sate ale comunei, pe malul dinspre stradă, al gârlei, dar și pe sub podul de peste Cotmeana, chiar la drumul județean, astăzi s-a făcut curățenie. Din nou!
Cu saci și cu mănuși de la primărie, cu spor și cu voioșie, școlarii fac… ecologie!😉
A fost nevoie de numai vreo șaizeci de minute, ca să se formeze o movilă de saci încărcați cu de toate, și mai cu seamă cu nesimțirea, nepăsarea și lipsa de responsabilitate a acelora care, din comuna noastră, dar și aflați în trecere pe aici, își aduc și împrăștie oriunde și peste tot, pungi și saci cu mizerie, semne ale „civilizației” și „educației” pe care o au.
Douăzeci de copii, ba chiar douăzeci și unu, ca să-l punem la socoteală și pe „Pruncu” ăl mic și inimos, împreună cu două învățătoare și o directoare, toți ai școlii din sat, au făcut o treabă bună și cu folos pentru întreaga comunitate. Și poate astfel, prin acțiunea lor de astăzi, au dat și o lecție, nu doar un exemplu pe care l-ar putea urma fiecare dintre noi.
Noi suntem atât de mulți, iar Pământul ăsta ne suportă pe toți, cu gunoaiele noastre cu tot…!
Dar până când…?!
Și să știți că nu, copiii care au venit astăzi de bunăvoie și cu îngăduința părinților, să facă un pic de curățenie în satul lor, nu sunt „gunoieri”, nici „boschetari”, cum le-au zis în bătaie de joc niște colegi de-ai lor mai nepăsători și mai puturoși, care au ales nu doar să stea acasă, dar să mai și facă bășcălie de micii ecologiști implicați și hărnicuți…! Ci ei, voluntarii zilei, sunt chiar un soi de salvatori ai planetei, aici, în părticica noastră de univers, unde respirăm toți, dar prea puțini ocrotim mediul.》
Am preluat integral postarea Loredanei Costache, directoarea Căminului Cultural din Hârsești și prietena noastră, pentru că postările ei sunt atât de complete și scrise cu atâta talent! Ele spun totul despre ceea ce s-a întâmplat, încât… ce-am mai putea adăuga noi? Loredana este cea care atât de frumos îi învață și îi implică pe copiii satului în acțiuni de grup, plăcute și utile. Aici, copiii Hârseștiului învață dansurile noastre tradiționale, dintre care cel mai important prin aceste locuri este CĂLUȘUL. Îi învață și îi „cară” după ea la concursuri, de unde se întorc mai mereu cu premii. Oriunde e nevoie de „o bucățică de tradițional”, Loredana Costache ajunge cu copiii satului: fie la Pitesti, fie la București, fie la Țebea, la comemorarea lui Avram Iancu, unde au întins tricolorul de 100 de metri; fie pe malul râului, unde îi învață plăcerea cititului, fie în acțiuni umanitare, unde copiii învață să dăruiască celor fără posibilități, fie pe ulițele sau prin pădurea de lângă sat, unde cei mici fac curățenie în urma celor mari. Și în oricâte acțiuni i-ar implica, oricât i-ar obosi Lori cu „neobosința” sa, cei mici tot zvârlugi sunt atunci când pe scena din Căminul Cultural se cântă muzica pe care ei au învățat, încă de mititei, pașii (extrem de complicați și pentru unii adulți!) ai dansurilor populare.