30.4 C
Pitești
30 iul. 2021
spot_img

Astăzi Guvernul a aprobat, prin OUG, decontarea navetei elevilor

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a declarat azi, într-o conferință de presă, că Guvernul a alocat prin Ordonanță de Urgență, suma de 100 de milioane lei pentru decontarea navetei elevilor, estimându-se un număr de 130.000 de elevi navetiști. Considerându-se 34 de săptămâni durata cursurilor într-un an calendaristic, reiese o valoare medie de 770 de lei/elev.

Ca elemente de noutate, ministrul a declarat: „Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei la 30 de lei pe lună/elev, pentru primii trei kilometri, la care se adaugă un tarif de trei lei pe kilometru pentru următorii 47 de kilometri până la 50. Asta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei, un abonament lunar pentru o distanţă de 50 de kilometri. A doua noutate este aceea că se decontează naveta şi pentru distanţe care depăşesc 50 de kilometri. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în România până acum, iar al treilea element de noutate, zic eu că este important, familia elevului nu mai este nevoită să avanseze sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învăţământ în care este şcolarizat. Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare şi şcoli, avansează aceste sume, care vor fi decontate pe bază de documente justificative la finalul lunii”.

Transportatorii vor emite documente doveditoare, pe care elevii, la final de lună, după ce au încasat în avans aceste sume, într-un cuantum maxim, vor deconta, în limita plafoanelor anunţate, dar nu mai mult decât valoarea din documentele justificative. Pentru elevii care sunt cazaţi la internat sau la gazdă, vor fi decontate opt călătorii pe semestru.

Asociațiile de elevi au solicitat de luni bune decontarea navetei elevilor, iar elevii au făcut chiar și proteste, în multe localități din țară. Este o victorie faptul că guvernul a alocat aceste sume.

Foto descriptiv

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

2,435FaniÎmi place
63AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI