7.3 C
Pitești
17 mart. 2025

Argeșul la Realitatea TV

În această seară, pe postul de televiziune Realitatea Plus a fost prezentată o emisiune despre județul Argeș, în cadrul proiectului „Cu drag, despre România!”

Gloria și decăderea ARPECHIM

În cadrul emisiunii, postul de televiziune a avut o inițiativă deosebită în ceea ce privește Argeșul – „Vrem Petrom-ul înapoi!”, lansând o petiție online, pe care – pe parcursul emisiunii – au semnat-o peste două milioane de români. Inițiativa a plecat de la un reportaj privitor la gloria și decăderea Arpechim-ului, unul dintre cele mai importante obiective economice ale județului Argeș. Acesta a fost vândut firmei austriece OMV, iar aceasta l-a închis, instalațiile fiind momentan în conservare.

Toți cei prezenți au fost unanim de acord că acest obiectiv economic ar trebui redeschis. Fie și printr-o naționalizare a lui,  dacă actualii proprietari – OMV Petrom – nu mai vor acest lucru și dacă din punct de vedere tehnic ar mai fi posibil. Speranțe, deși slabe, există, dar vor fi proceduri juridice greoaie, pentru că, așa cum a spus chiar președintele Consiliului Județean, contractul de vânzare al Petrom-ului este clasificat (secretizat).

Argeșul oficial

Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă și vicepreședintele Marius Nicolaescu au prezentat proiectele în derulare din județ. Au vorbit despre investițiile în infrastructura rutieră a județului, în sănătate (Spitalul Județean Argeș), în cultură, în turism etc.

De asemenea, primarul Cristian Gentea a vorbit despre proiectele Piteștiului, despre investițiile majore făcute aici. A vorbit despre noua sală polivalentă recent inaugurată – Pitești Arena, despre reabilitarea totală a Bazinului Olimpic de Înot, care va fi inaugurat în curând, eveniment la care va fi prezent și cetățeanul de onoare al Piteștiului, campionul Robert Glință. De asemenea, despre proiectul noului stadion „Nicolae Dobrin”, un stadion pe care piteștenii îl merită datorită atâtor valori pe care le-a dat sportul argeșean. De asemenea, primarul a vorbit și despre investițiile majore, prin atragerea de fonduri europene. Proiecte în infrastructura de drumuri, de apă și canalizare, de gestionarea traficului rutier și a parcărilor, a gunoiului, dar mai ales Primăria Pitești investește în educație. Investițiile pe care le-a finalizat sau le are în lucru sau în proiect municipalitatea piteșteană – 3 noi creșe, reabilitarea mai multor unități de învățământ, construirea de săli de sport școlare etc.

Primăria Pitești investește de asemenea în sport, dar și în cultură, dând aici exemplul Filarmonicii Pitești. Nu a fost suficient timp pentru a le aminti pe toate, dar telespectatorii români și-au putut face o idee generală despre cât de preocupate sunt, atât echipa C.J. Argeș cât și cea a Primăriei Pitești, pentru dezvoltarea județului și a municipiului.

Oamenii de seamă ai Cetății

Personalități ale județului Argeș din toate domeniile au fost prezente în platoul de televiziune, toți OAMENII DE SEAMĂ AI CETĂȚII. Pe lângă președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă și primarul municipiului Pitești, Cristian Gentea, au fost prezenți și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu. Printr-un reportaj filmat la Curtea de Argeș a fost prezent (online) și ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, iar în platou a fost reprezentat de Părintele Arhimandrit Caliopie Ichim, consilier eparhial. Acesta le-a adus celor doi realizatori ai emisiunii o icoană și o carte din partea Arhiepiscopului Argeșului și Muscelului, însoțite de binecuvântarea sa.

De asemenea, în platou s-a aflat și soția marelui fotbalist Nicolae Dobrin, doamna Gica Dobrin, mereu cu zâmbetul pe buze, precum și campioana mondială la alergare montană și sky-runing, Denisa Dragomir, o tânără atletă cu performanțe extraordinare, născută și crescută în Argeș.

O prezență inedită a fost cea a cercetătoarei și inventatoarei în domeniul medicinei, născută în Câmpulung Muscel, Raluca Van Staden, cea care a inventat markerul care depistează cancerul înntr-un stadiu precoce. Ea a venit împreună cu fiica sa, Maria-Louisa, în vârstă de 15 ani, o pianistă de excepție, cu palmares internațional.

Din Spania a transmis un mesaj și Miguel (Mihai) Gane, originar din Lerești, cel mai citit (și bine vândut) poet de limbă spaniolă din lume, care a povestit cât de importante sunt rădăcinile unui poet și cât de important e să-ți iubești țara natală și să o vorbești de bine oriunde te duci, să fii mândru de ea.

Argeșul tradițional și cultural

A fost o emisiune care a atins aproape toate domeniile de excepție ale Argeșului, respectiv istoria, religia, știința, geografia, obiectivele și frumusețile Argeșului, cultura și sportul, multe din realizările de ieri și de azi ale județului fiind prezentate în scurte filmulețe.

Nu a lipsit tradiția populară care în județul nostru este foarte bine reprezentată de Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești, condusă de dna Elena Iagăr. Călușarii de la Bârla, ansamblul de dansuri populare „Doruri de câmpie” de la Hârsești, formația de țiteră de la Galeș, condusă de Tică Vasile, Tezaurul Uman Viu Viorica Olivotto, din Nucșoara, Ion Rodoș, meșter sculptor din Nucșoara, Dan Gherasimescu, artist popular sculptor din Valea Danului. Din păcate, al doilea Tezaur Uman Viu din Argeș, călușarul Petre Măsală, nu a putut fi prezent din motive de sănătate.

Elena Iagăr a prezentat în emisiune și proiectul Șezătoare Argeș & Muscel, în cadrul căruia se readuc la viață cămăși cu altiță din lăzile de zestre ale Argeșului, proiect inițiat de Flori Buia, fostă elevă a Vioricăi Olivotto. Doamna Iagăr a venit la tv însoțită de aceste talentate doamne și minunile care le ies din măiastrele mâini. Printre cusătoarele de cămăși cu altiță, un caz particular – mamă, fiică și nepoată – trei generații care sunt implicate în acest proiect. Platoul televiziunii Realitatea Plus a devenit aproape neîncăpător, cu zeci de artiști sau meșteri populari care activează în cadrul Școlii Populare de Artă din Pitești.

Cultura în Argeș nu e „Cenușăreasă”

Vicepreședintele Consiliului Județean Adrian Bughiu, responsabil de cultură, sport și tineret, a povestit despre toate realizările în aceste domenii, neuitând să amintească și despre „Argeș Turist Card”, un proiect de atragere a turiștilor, lansat în această vară de către Consiliul Județean Argeș.

Iustin Dejanu, directorul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești a adus în emisiune și a prezentat o piesă de artă inestimabilă – Tronul Regal, unicul pe care au stat toți cei 4 regi ai României. Iustin i-a invitat pe telespectatori să viziteze Muzeul Golești, un muzeu unic în România și să vadă tronul regal și alte mii de exponate valoroase la ele acasă. De asemenea, a fost prezentă și directoarea Muzeului (privat) Memorialul Închisoarea Pitești, care a vorbit despre acesta, despre ce își doresc cei 3 fondatori ai muzeului și despre faptul că românii nu trebuie să își uite istoria pentru că aceasta s-ar putea repeta.

Prin tot ce s-a discutat și s-a prezentat despre „România de la Argeș”, o scurtă istorie a orașului Curtea de Argeș, prezentată de dl Ștefan Dumitrache, viceprimar și directorul Muzeului Municipal din Curtea de Argeș, românii au aflat și lucruri mai puțin știute despre acest oraș, numit Orașul Regal, dar și prima Capitală a Țării Românești.

„Singurul matematician citat de un fotbalist”, academicianul Gheorghe Păun din Curtea de Argeș, a povestit despre legătura sa cu Dobrin, prin „matematica clasamentelor de fotbal” pe care le studia atunci cu patimă, dar și despre Cafeneaua lui Urmuz din Curtea de Argeș și evenimentele culturale care vor urma aici. Ilustrul academician a venit în mână cu revista „Curtea de la Argeș”, editată de domnia sa, despre care probabil ar fi vrut să spună câte ceva, precum și alte lucruri sigur interesante, dar presați de timpul restrâns al emisiunii nu le-am mai putut afla. Le vom putea afla însă ajungând la Cafeneaua lui Urmuz, unde se întâlnesc oamenii de cultură ai orașului.

Să facem Transfăgărășanul circulabil tot anul!

Dl George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, a arătat că Argeșul, în clasamentul economic al țării, se situează pe locul 3 la general, dar la multe dintre capitole ocupă un onorant loc 1, amintind de numărul mare de agenți economici din Argeș și în special de Automobile Dacia, un agent economic cu 14.000 de salariați. Dl Caval a ridicat însă și problema Transfăgărășanului și dorința oamenilor de afaceri din Argeș de a face această șosea circulabilă tot timpul anului.

De asemenea, prezenți în emisiune au fost și cei doi rectori ai universităților din Pitești – Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești și Ovidiu Puiu, rectorul Universității Constantin Brâncoveanu, care au vorbit despre realizările și dorințele acestor două unități de învățământ de elită.

Surprizele emisiunii

Ionuț Butoi, eroul argeșean rănit în Afganistan, care acum este campion INVICTUS, a fost o altă surpriză a realizatorilor emisiunii. Surpriza a fost completată de prezența lui Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, care a venit însoțit de cei doi câini de salvare din avalanșă, Helios și Loca. Se știe că inițiativa introducerii în activitatea Salvamont a câinilor de avalanșă, în România, îi aparține temerarului nostru salvator argeșean.

Finalul emisiunii a aparținut muzicii și dansului popular, artista Elisabeta Turcu cântând „Imnul de la Curtea de Argeș” alături de orchestra Doina Argeșului, iar ansamblul de dansuri populare „Doruri de câmpie”, de la Hârsești, a Școlii Populare de Artă încântăndu-ne cu horele și sârbele specifice zonei noastre, atât de speciale.

A urmat o scurtă demonstrație de virtuozitate a lui Eduard Leață, profesor la Școala Populară de Artă, chitarist de excepție, care ne-a încântat și totodată ne-a uimit cu muzica sa  divină.

Un scurt concert de colinde, dar și unul de muzică clasică, prezentat de artiști ai Filarmonicii Pitești, urmate de prezentarea și degustarea unor produse culinare specifice, au bucurat auzul și văzul telespectatorilor, precum și gustul celor prezenți în platou.

România frumoasă, România speranței – un proiect unic al Realitatea Plus TV.

Mulțumim, Laurențiu Botin și Ana Maria Păcuraru! O emisiune live de 3 ore. Și totuși insuficientă (ca timp) pentru câte ar fi fost de spus și de arătat țării, dar de înalt nivel valoric, prin ideea în sine și prin invitații din platou.

Felicitări tuturor celor prezenți, care au reprezentat cu cinste Argeșul!

Foto: Captură TV Realitatea Plus, Școala Populară de Arte

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress