28.2 C
Pitești
22 iul. 2024

Costumul popular de Muscel la Centrul Cultural Pitești

Costumul popular de Muscel la Centrul Cultural Pitești

Ziua Culturii Naționale este marcată în județul Argeș prin manifestări diverse în aproape toate cele 102 localități.
Acestea vor debuta încă de joi, 11 ianuarie, când la Centrul Cultural din Pitești va avea loc un eveniment artistic, o dezbatere și o expoziție de costume populare din Muscel sub genericul “Povestea costumului popular”.

În cadrul acestuia, Mariana Claudia Filipescu, o interpretă de folclor și romanțe din Stâlpeni, îl are invitat pe Ionuț Fintoiu, un tânăr de 34 de ani, colecționar de costume populare din comuna Rucăr, județul Argeș.

 

Evenimentul are loc de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții și va fi presărat cu recitaluri de poezie din creația eminesciană, romanțe și melodii pe versurile poetului nepereche.

Ionuț Fintoiu și costumele lui populare

Ionuţ Fintoiu este absolvent al Facultății de Teologie – Specializarea Teologie şi Asistenţă Socială și este pasionat de mic de arta populară, de tradiții și obiceiurile românești.
Are o colecție importantă de costume, toate autentice, cu o vechime de peste 100 de ani. „Cel mai vechi este din anul 1900, chiar din comuna mea natală, Rucăr.
Acesta, (care face anul acesta 124 de ani), este un costum femeiesc, de doliu, complet negru”, a precizat colecționarul.

În viitor, Ionuț Fintoiu mai are multe proiecte. Inclusiv în plan muzical. (Este interpret de muzică populară, iar în anii studenției a făcut parte din Grupul folcloric „Zavaidoc” din Pitești).

Cel mai mult e pasionat însă de achiziționarea altor piese sau/ și costume vechi, de patrimoniu, în integralitate, sau măcar câte o piesă (dacă va găsi), mergând până la o vechime de 150 de ani și chiar mai mult. „Dar, nu prea se mai găsesc”, spune acesta.
Costumele sale sunt preponderent din zona Muscelului (Muscelul de Nord), de la Dragoslavele, Rucăr și Dâmbovicioara, la interferența Țării Românești cu Transilvania.

În prezent Ionuț Fintoiu pregătește prima sa expoziție internațională a anului 2024. Este vorba de o expoziție de costume, toate de peste un secol, care va fi în luna februarie în Spania. Acolo va merge, în primul rând, cu „tricolorul românesc” – costume în culorile albastru, galben și roșu, dar și altele la fel de valoroase.

Următoarea expoziție internațională va fi, în vară, la Bruxelles, iar apoi colecția sa va putea fi admirată în Câmpulung Muscel, orașul dramaturgului Tudor Mușatescu.

Constantin PAŞOL- UZPR,
jurnalist Radio România

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site