Apel de urgență cu potențial ridicat de risc, dovedit a fi gluma unor copii
În ziua de 19 iulie a.c., în jurul orei 21:00, polițiștii argeșeni au fost alertați în urma unui apel la 112, efectuat de o fată care plânge, fără să vorbească sau să dea alte detalii.
Având în vedere potențialul ridicat de risc, au fost puse în mișcare resurse însemnate, iar în urma verificărilor a rezultat că solicitarea nu era una reală.
În ziua 19 iulie a.c., polițiștii argeșeni au fost alertați, în urma unui apel primit la Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, de la o fată, inițial neidentificată, care plângea, fără să vorbească. După încheierea apelului, numărul a fost reapelat, interlocutoarea răspunzând, însă fără a vorbi.
Deși persoana care a apelat la 112 nu a oferit date, a fost localizată zona de unde a fost inițiat apelul, respectiv o zonă din localitatea Mărăcineni. Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Bascov, echipaje din cadrul Secțiilor 1-4 ale Poliței Municipiului Pitești, precum și polițiști din cadrul Poliției Orașului Ștefănești au desfășurat o serie de activități, prin care a fost identificată persoana care a inițiat apelul, o minoră de 11 ani, din Ștefănești, care ar efectuat apelul împreună cu o altă minoră, de aceeași vârstă, din Mărăcineni, nefiind într-o stare de pericol, cele două considerând că fac o glumă.
În urma verificărilor efectuate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a părinților celor două minore, conform Legii 61/1991R, pentru nesupravegherea minorelor. De asemenea, au fost sesizați reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru a se stabili dacă se impun măsuri de consiliere sau de protecție socială.
• În acest context, polițiștii atrag atenția asupra utilizării responsabile a Serviciului Național Unic Apeluri de Urgență 112!
Educația este un factor important în privința rolului acestui sistem, din care evidențiem denumirea ,,SITUAȚII DE URGENȚĂ”. Într-o situație de potențial pericol, resurse importante pot fi alocate pentru un apel fals, iar în același timp, altcineva poate fi într-o situație reală de pericol.
Cadrul legal, privind alertarea falsă sau apelarea abuzivă prin S.N.U.A.U. 112, este unul strict.
Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore în folosul comunității. Totodată, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore în folosul comunității. Pentru săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an, de la sancțiune, se aplică amenzi duble.
În sensul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, apelarea abuzivă reprezintă apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.
Alertarea falsă reprezintă utilizarea intenționată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție (structurile autorităților administrației publice, care au rolul de intervenție imediată pentru soluționarea urgențelor în domeniile ambulanței, serviciilor mobile de urgență, reanimare și descarcerare – S.M.U.R.D., poliției, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste și voluntare pentru situații de urgență, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum și alte structuri) în mod nejustificat.