25.4 C
Pitești
20 iun. 2024

Ansamblul „Ciobănașul” din Corbi – în Cappadocia

Ansamblul „Ciobănașul” din Corbi – în Cappadocia

România va fi reprezentată la Festivalul Internațional „Cappadocia World Dance Festival”, care se va desfășura în perioada 27-31 iulie 2023 la Avanos, Turcia, de membrii Ansamblului „Ciobănașul” din comuna Corbi, județul Argeș.

La acesta participă ansambluri de cântece și dansuri de pe mai multe continente.

Coordonat de profesoara Simona Anghel, ansamblul românesc prezintă un repertoriu specific zonei de munte a Argeșului, cu cântece de ciobănie autentice. Membrii acestuia vor prezenta, într-o paradă, alături de toate țările participante, frumoasele costume tradiționale de ciobănie ale zonei de munte a Argeșului, dar vor promova și gastronomia locală.

Ansamblul de copii coordonați de profesoara Simona Anghel din Corbii de Piatră.
Ansamblul de copii coordonați de profesoara Simona Anghel din Corbii de Piatră.
Tradiție folclorică

Ansambul „Ciobănașul” are o tradiție folclorică recunoscută, în special a cântecelor de ciobănie care, pe lângă doinele și baladele specifice, aduce în atenția publicului și tradiții de veacuri precum urcatul sau coborâtul oilor la (și de la) munte, gen „Rapsodia Păstorească” . Tot membrii acestuia prezintă meșteșuguri ciobănești ori din lumea satului de odinioară și nu în ultimul rând promovează produsele naturale, în special brânzeturile și cașcavalul, dar și fructele autohtone.

Ansamblul reunește două grupe, pe categorii de vârstă, cu formații de tineri și de adulți. Vârsta membrilor săi este de la 14 la 70 de ani.

Și de data aceasta, la festivalul din Cappadocia, tânăra interpretă din zonă, Ilona Anghel, studentă la medicină, va încânta publicul prin glasul său duios ori la fluier și alte instrumente de suflat, alături de alți soliști ai ansamblului.

Amintim faptul că Ansamblul „Ciobănașul” din Corbi, județul Argeș, a obținut, anul trecut, Trofeul Festivalului în Muntenegru. Este vorba de festivalul internațional „Folk Fest Muntenegro 2022”, la care artiștii argeșeni au prezentat un repertoriu de muzică și dansuri populare românești.

Însăși Ambasada României la Podgorica a felicitat ansamblul folcloric „Ciobănașul” pentru prestația deosebită în Muntenegru de anul trecut.

Constantin PAȘOL /UZPR

Foto reprezentativ: Ansamblul folcloric „Ciobănașul” din Corbi, Argeș prezentând costumele și doinele locale la un concert, în apropierea Mânăstirii rupestre Corbii de Piatră din localitate.

Foto: Constantin Pașol

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site