7.3 C
Pitești
17 mart. 2025

Andreias Calcan: „Trebuie investit în infrastructură și în copii”

Andreias Calcan a fost decisiv în partida pe care FC Argeș a susținut-o în fața echipei CSU Craiova, pe propriul teren, în urmă cu două etape, și încheiată cu scorul de 1-0 în favoarea gazdelor. Calcan a marcat golul care a adus trei puncte echipei sale, fotbalistul dorindu-și să-și ajute echipa la fel de mult și în partidele care urmează. Mijlocașul originar din Slatina a venit în Trivale în această vară, iar evoluțiile sale au dovedit că oficialii argeșeni nu s-au înșelat atunci când l-au trecut pe lista de achiziții.

De-a lungul carierei sale, Andreias Calcan, 28 de ani, a mai evoluat în tricoul echipelor  CSM Râmnicu Vâlcea, Willem II Tilburg (Olanda), FC Dorbrecht (Olanda), Almere City (Olanda), Viitorul  Constanța, Ujpest (Ungaria), Universitatea Cluj.

Despre fotbalistul Andreias Calcan s-a tot vorbit în presa sportivă, noi am dorit să aflăm detalii mai puțin știute despre mijlocașul echipei din Trivale.

  • Totul are un început… Vă mai aduceți aminte cum a debutat aventura dumneavoastră în sportul rege?   

– Da, acele momente nu se uită niciodată. Am început să joc fotbal la Slatina, în orașul meu natal. Părerile părinților au fost împărțite la acea vreme, în sensul că mama s-a opus, spre deosebire de tatăl meu, care s-a bucurat când i-am spus că vreau să ajung fotbalist. După o ședință în familie, mama a acceptat și ea, dar cu o condiție: să îmbin utilul cu plăcutul. Mi-a spus că trebuie să fiu silitor și să învăț în continuare, ca înainte, fără niciun compromis. Și învățătura are rolul său, unul esențial.

  • Unde vă vedeți peste zece ani?

– Peste 10 ani? Este greu de spus, sper să fiu pe teren, bucurându-mă de fotbal. În caz contrar, tot în domeniu aș vrea să rămân.

  • Ce materii vă atrăgeau când erați elev și care a fost cea mai mică notă primită?

– M-a pasionat matematica, îmi plăceau științele exacte. Cea mai mică notă pe care am primit-o a fost 1… Nu simți că ești elev dacă nu ai în catalog note de toate felurile.

  • Cu cine v-ați certat ultima dată?

– În trafic obișnuiesc să am dispute verbale, dar nimic ieșit din comun.

  • Care a fost ultima carte pe care ați citit-o?

– „11 inele”, de Phil Jackson, cel mai titrat antrenor din istoria NBA. L-a antrenat pe Michael Jordan, cel mai mare jucător din toate timpurile, ajutându-l să învețe sensul solidarității de echipă. Este o carte despre respect, încredere în sine, etică, pasiune, spirit competitiv, pregătire, comunicare și voință. O carte pe care o recomand cu încredere, fie că iubiți sau nu baschetul.

  • V-a pasionat literatura în școală? Dacă da, operele cărui scriitor vă captivau?

– Mi-au plăcut mereu creațiile inegalabile ale Luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. Am citit chiar corespondența lui cu Veronica. Dar poeziile lui Eminescu sunt cele mai frumoase.

  • De ce credeți că nivelul fotbalului românesc este scăzut?

– De la educație și bani pleacă totul. Dacă nu investești și nu o faci cu cap, rezultatul este firesc, nu obții calitate. Trebuie investit în infrastructură și în copii. Ei sunt viitorul! Trebuie educați pentru a face performanță, să le insuflăm anumite valori, să le spunem ce este bine și ce este dăunător, să le dăm o direcție în viață.

  • Aveți o familie minunată…

– Mulțumesc. Eu și Anita, soția mea, ne știam de mult timp, dar ne-am cunosc personal de-abia în vara anului 2018. Eu eram în Olanda și am venit în vacanță pe la Cluj. De atunci a început totul. Suntem o familie normală și avem un copil minunat. Sunt foarte fericit și împlinit, nu-mi lipsește nimic în plan personal.

 

  • Ce vă întristează cel mai mult?

– Minciuna. Nu suport oamenii falși, cei care îți dau senzația că sunt sinceri, iar apoi te „înjunghie” pe la spate.

  • Cum v-ați autocaracteriza și care este principalul dv. defect?

– Sunt un tip ambițios, dar și foarte încăpățânat. Consider că sunt spontan, dar îmi plac lucrurile făcute cu pasiune și dăruire. La capitolul defecte, sunt pretențios, poate chiar dificil uneori, și nu am răbdare.

  • Cum ați cheltuit primii bani câștigați din fotbal?

– Primii bani i-am câștigat când jucam la Universitatea Cluj, junior fiind. Semnasem un contract și aveam 400 lei pe lună. Nu mai rețin ce anume mi-am cumpărat, dar nu au fost multe produse.

  • Ce desene animate urmăreați în copilărie?

– Eram înnebunit după Tom & Jerry, acestea au fost desenele mele preferate.

  • Dacă ați deveni președintele României, care ar fi primele trei măsuri pe care le-ați lua?

– Aș da o lege prin care să ajut sportul, una pentru învățământ și alta pentru sănătate. Ordinea este aleatorie.

  • Dar dacă ați deveni președintele Federației Române de Fotbal?

– Schimbarea sistemului competițional cu 18 echipe (la un sistem normal), schimbarea sistemului Cupei României (la cel de până acum) și garantarea respectării contractelor jucătorilor de către club. Cu alte cuvinte, să nu existe întârzieri salariale, după modelul sistemului olandez. Cred că și pe partea de marketing se pot face mult mai multe.

  • Cum reacționați când vi se face o nedreptate?

– Înainte, cu ani în urmă, reacționam foarte urât, este evident că nimănui nu-i cade bine atunci când e nedreptățit, dar viața mi-a arătat că roata se întoarce de fiecare dată, negreșit! Fiecare plătește pentru ceea ce face.

  • Un mesaj pentru suporteri, vă rog!

– Vulturilor, haideți la stadion! Împreună suntem mai puternici! Îi așteptăm pe toți suporterii nostri să vină alături de noi, eu și colegii mei îi respectăm și le promitem că vom da totul, meci de meci, pentru a-i face fericiți.

C.M.

 

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress