Alina Gorghiu vrea înființarea unui registru al traficanților de droguri
Astăzi a avut loc la sediul PNL Pitești o conferință de presă la care au participat Alina Gorghiu, Ministrul Justitiei și Mircea Fechet, Ministrul Mediului. Problema cea mai importantă care a fost expusă presei a fost combaterea traficului de droguri.
Gorghiu a arătat că le-a propus colegilor ei o măsuri concretă legată de registrul traficanţilor, pe modelul registrului agresorilor sexuali.
„Acest Registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni din sfera traficului ilicit de droguri. Am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit. Aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie. (..) În opinia noastră, reprezintă o soluţie în vederea prevenţiei recidivei”, a spus Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei anunțase deja săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă la Parlament că „problema drogurilor este una complexă şi nici soluţia nu este una facilă, ci tot una complexă”.
„Partea bună este că societatea românească vorbeşte despre o problemă majoră. Până acum am fost uşor surprinsă că ne e frică să discutăm despre flagelul existent în Româia. Consumul de droguri şi traficul de droguri sunt teme despre care se discuta doar accidental. Astăzi, din cauza unor drame, a unor tragedii, discutăm serios – şi cred că se poate şi mai serios -, despre această problemă”, a spus Alina Gorghiu, amintind că problema drogurilor a fost ridicată de preşedintele Klaus Iohannis la nivel de CSAT.
Alina Gorghiu a mai spus că vineri s-a discutat despre problema drogurilor într-o întâlnire cu toţi decidenţii politici şi concluzia a fost că „orice resursă este necesară pentru DIICOT, pentru Poliţie, pentru a reuşi să diminueze traficul de droguri, pentru a pune piedică acestui fenomen”. Ea a precizat că le-a cerut colegilor din sistemul judiciar să îi comunice resursele de care au nevoie.
„Vom sprijini aceste autorităţi, aceste instituţii, astfel încât activitatea lor să nu fie afectată de lipsa de resurse”, a mai spus Alina Gorghiu, ea precizând că este un „război asimetric al statului cu traficul de droguri, pentru că este o diferenţă de la cer la pământ între resursele puse la bătaie”.
Ministrul Justiţiei a prezentat datele din raportul Agenţiei Naţionale Antidrog pe 2022, publicat în februarie 2023 care arată că 10,7% din cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii.
„Asta înseamnă, ţinând cont de datele de la INS (..) că la nivelul anului 2021, pentru că raportul face referire la situaţia din 2021, aveam un număr de 1,6 milioane”, a spus Alina Gorghiu.
Ministrul Justiţiei a subliniat că numărul nu este real pentru că nu toţi declară că au consumat droguri.
„A coborât vârsta de consum la 12 ani, pe substanţele psihoactive şi la 13 ani pentru canabis şi ecstasy. De altfel, 1% dintre elevi a debutat în consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme”, a arătat Gorghiu, adăugând că la nivel regional, pe Bucureşti-Ilfov, a crescut consumul oricărui tip de drog ilicit de la 13,9% în 2013 la 23,7% în 2019.
„De la an la an, acest comportament de consum aproape se dublează, sunt date oficiale din raportări ale instituţiilor statului”, a spus Gorghiu.
Ministrul a mai afirmat că la nivel naţional, cel mai întâlnit drog este canabisul, cel mai traficat drog şi consumat în ultimii ani în România.
„Acest consum de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15-34 ani, dar şi în rândul populaţiei şcolare, 1% dintre elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme”, a spus Alina Gorghiu.
Alte droguri consumate în România sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar în cazul heroinei, are o treime dintre consumatori în segmentul de vârstă 35-39 de ani, peste 80% dintre ei locuind în Capitală.
„Vorbim de nişte lucruri care în opinia mea trebuie discutate mult timp de acum înainte şi identificate soluţii foarte serioase şi trebuie asumate aceste soluţii ca proiect naţional, nu individual”, a spus Ministrul Justiției.
Ea a declarat că în primele 6 luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracţiuni de trafic, la care se mai adaugă 135 de persoane în alte dosare în care obiectul este secundat, infracţiune de trafic intern şi internaţional: „În total, 495 de condamnaţi în primele şase luni ale anului 2023”.