23.2 C
Pitești
21 iun. 2024

A murit un mare sportiv al României

A murit Ștefan Birtalan, cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 și 1977, dublu campion mondial cu naționala României și vicecampion olimpic.

Dispariția uriașului sportiv a fost anunțată de clubul Steaua București.
Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan!”, a anunțat luni dimineața Steaua București.

Ștefan Birtalan, în vârstă de 75 de ani, a încetat din viață, astăzi, în jurul orei 6:00. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni de câtva timp.
Ștefan Birtalan a câștigat Campionatul Mondial cu România și Cupa Campionilor Europeni cu Steaua. Unul dintre cei mai valoroși handbaliști ai României, Birtalan a făcut carieră la Steaua. A câștigat 12 tituri de campion, dar și Cupa Campionilor Europeni în 1977.

A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa națională adunând 231 de meciuri. Fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054).

Avea mari probleme de sănătate

Ștefan Birtalan povestea în urmă cu ani că toate problemele lui de sănătate au apărut de la un virus contactat nu se știe de unde. ”M-am pricopsit cu o hepatită cronică de tip C și am ajuns la ciroză hepatică. Atunci a trebuit să mă las de antrenorat, deși mi-a fost foarte greu. Parcă nu mai eram eu, nu puteam sta departe de handbal”, spunea Ștefan Birtalan.

În 2008, a fost operat de profesorul Irinel Popescu de la Fundeni. A primit un ficat de la un donator în moarte cerebrală. Și părea că toate problemele s-au rezolvat, că Ștefan Birtalan s-a născut a doua oară.

”N-am simţit nimic nici în timpul operaţiei, nici după. Mi-au dat două pastile şi m-am trezit a doua zi, deşi operaţia a durat 10 ore. Am primit ficat de la un tânăr din ţară, care se afla în moarte cerebrală în urma unui accident de circulaţie. Mi s-a înlocuit tot ficatul. Iar după două săptămâni, mă plimbam deja pe la mine prin Obor şi lumea se minuna când mă vedea pe stradă sau pe la meciuri”, povestea Ștefan Birtalan.

După 15 ani problemele au reapărut

Ultimele luni din viață au fost un calvar pentru fostul mare handbalist. Le-a trăit doar prin spitale. Făcea naveta între Fundeni și casă. Ciroza a recidivat. În 2008, acesta a fost supus unui transplant de ficat pentru a putea supravieţui. Mai bine de 15 ani n-a avut niciun fel de problemă de la intervenția chirurgicală. Anul trecut, situația s-a schimbat și starea de sănătate s-a agravat.

”Nu-mi mai funcționează ficatul cum trebuie și trăiesc un adevărat chin”, declara unul dintre cei mai mari handbaliști pe care i-a avut România. ”După 15 ani au reapărut problemele la ficat. Nu mai pot să ies afară, nu mai pot să merg, nu mai am deloc putere… Mi-e foarte greu, dar nu am ce să fac. Doar să lupt și să mă rog la Dumnezeu”, declara el pentru Gazeta Sporturilor în noiembrie, anul trecut.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site