A început școala! Vai de școala lor!
Am încercat o comparație între starea de spirit a sutelor de copii veniţi în curtea școlii – zâmbete, flori, voie-bună, speranță, ambiții și a celor câțiva ,,adunați” în fața microfonului, plini de funcția pe care o au – aroganți, plictisiți, grăbiți, indolenți. O lecție de dispreț pe care părinți și copiii lor nu o meritau și cu atât mai mult, nu au gustat-o. Nu reluăm problemele ,,antice și de demult” ale școlii românești – closete, transport, infrastructură școlară, pregătirea cadrelor, numirile politice a managerilor prin simularea unor concursuri (mai mult de împrejurări) dar nu putem omite câteva elemente de fond, ignorate sau amânate… sine die!
La foarte multe microfoane, ,,potențații” zilei, zis invitați, nu au putut rosti liber câteva cuvinte, mobilizatoare pentru elevi, dătătoare de speranțe pentru părinți. Cei mai mulți au silabisit, la prima vedere, câte un … Mesaj (de la superiorii lui) pe care nu l-a ascultat nimeni.
Cum este posibil să te prezinți în fața unor oameni, care mai au încă încredere în școala românească, fără să fi capabil să legi câteva propoziții dar să-ți privești cu insistență ceasul sugerând nu numai grabă ci importanța pe care ţi-o dă firma elvețiană prezentată ostentativ. Directorii, cei cu ,,salarii mici”, sacrificații sistemului, s-au ,,pitit” în spatele preoților, polițiștilor, cadrelor ISU invitați să-și prezinte atribuțiile, evitând o prezentare a școlii – istoric, rezultate, bază materială – ca un ,,Certificat de încredere și siguranță” pentru însoțitorii elevilor. Am simțit dezamăgirea unor bunici, foste cadre didactice, raportată la superficialitatea, ignoranța și chiar incultura pe care au întâlnit-o în curtea școlii după ce ei au fost obligați să o părăsească pentru a satisface orgoliile nemăsurate ale ,,noilor intelectuali”.
Toţi ,,îngânătorii” de silabe au rostit cuvântul ,,drog”, ostentativ şi apăsat parcă pentru a trezi curiozitatea copiilor!
După care lege funcționează școala?
Am văzut un document emis, în aceste zile, de conducerea unei unități școlare în care se făcea trimitere la Legea Nr.1/2011 cu ,,modificările și completările ulterioare”. Pe data de 3 septembrie a.c. a intrat în vigoare Legea 198/2023 publicată în Monitorul Oficial nr. 613/5.VII.2023, lipsită de metodologiile și normele de aplicare a unor articole pe care doamna ministru încearcă să le ,,cosmetizeze” amânându-le până în … 2027! Nu s-a umblat la structura anului școlar – module și … vacanțe, un carusel pentru derutarea elevilor și eliminarea noțiunii de … continuitate (o politică ascunsă de a ține poporul sub control și în întuneric)! Organizarea pe semestre sau trimestre, cu medii, teze și lucrări de evaluare periodică rămâne esența învățării și ierarhizării (sunt conservator, nu?), dar și o imagine apropiată de realitatea comportamentală a elevului. Un exemplu, cel puțin pentru diriginți, ,,anihilaţi” de directori, este interesant de prezentat. La 40 de absențe nemotivate unui elev i se scad două puncte la purtare, indiferent că sunt într-o lună sau tot anul școlar.
Dacă un elev, din motive obiective, care n-au ținut de voința lui, are 40 de absențe nemotivate primește, în structura actuală, nota 8 la purtare. În cazul desfășurării anului școlar pe semestre și cele 40 de absențe nemotivate se înregistrează într-un semestru atunci media anuală, la purtare, este 9 (8 pe un semestru și 10 pe celălalt, deci … medie!). Dacă anul școlar se desfășoară pe trimestre, în situația prezentată elevul va avea media, la purtare, 9,33! Dar scuzați, nu aveți voie să gândiți domnilor doar … drepturi, dar nu pentru elev!
Vom reveni cu niște exemple care vor stârni ample discuții poate și comisii de cercetare, respectiv sancțiuni.
Se mută circuitul automobilistic de la Monza!
În fiecare an, la Monza, într-o organizare impecabilă, de invidiat, se desfășoară concursul automobilistic de Formula unu (F1) al Italiei. Motoare de motoare, scârțâit de roți mai puternice decât cele auzite și întâlnite la miezul nopții în diferite zone ale orașului – Finanțe, Stadion, Ștrand ș.a..
Pentru siguranța pietonilor, prin grija edililor locali, au fost montate semafoare (exagerat, este adevărat) în toate zonele urbei noastre. Elevii – subiectul acestor zile, traversează după ce ,,solicită”, prin butonul montat la trecerea de pietoni, culoarea verde a semaforului, așteptând din ,,respect pentru viață” și bună creștere, mai multe minute.
Am monitorizat cele 4 semafoare instalate pe Calea București (700m) și am constatat, fără să greșesc, că acestea nu au fost montate pentru pietoni (din grijă pentru ei) ci pentru șoferi în mod deosebit cei cu mașini puternice și… nărăvașe. Acești, adevărați piloți de curse, ,,forțează” până la peste 100km/h, fără să fie ,,muștruluiți” de autorități, de cele mai multe ori fiind apreciați.
Chiar dacă sunt trotuare (nu ca la 2 Mai) există riscul unor grave accidente, cu ieșirea în decor și accidentarea gravă a nevinovaților care așteaptă cuminți un semn de acces pe ,,zebră”.
Poate, nişte panouri care să le arate ,,dobitocilor” cu ce viteză se deplasează ar fi bine-venite în această zonă foarte aglomerată!
Pentru cei care pregătesc preluarea circuitului de la Monza și organizarea acestuia pe Calea București, cât vor sta la datorie, le asigurăm necesarul de…
ANTIVIRUS