18 C
Pitești
18 apr. 2025

46 mc de lemn confiscați, 24.000 lei amenzi

În săptămâna 26 iulie – 1 august a.c., echipe alcătuite din poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, alături de polițiști din structurile de ordine publică și poliție rutieră, au acţionat pe raza județului nostru, pentru combaterea tăierii, sustragerii și comercializării ilegale de material lemnos, precum și cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, Direcției Silvice Argeș, și cu personalul silvic cu atribuții de control/de pază pe linie silvică.

Echipele de control au verificat atât depozite ale unor societăţi comerciale cu obiect de activitate comercializarea, prelucrarea și depozitarea materialului lemnos, respectiv cu obiect de activitate exploatarea materialului lemnos în cadrul exploatărilor forestiere, dar și transportatori de material lemnos și persoane particulare care dețin material lemnos.

 

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 24.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, fiind confiscată cantitatea totală de 46,566 metri cubi material lemnos (din care aproximativ 13 mc confiscați faptic și aproximativ 33 mc confiscați valoric).

Astfel, în ziua de 28 iulie a.c., poliţiştii Secției de Poliție Rurală Stâlpeni, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Garda Forestieră Județeană Argeș, au acționat pe linia prevenirii şi combaterii activităţilor ilegale în domeniul deținerii, prelucrării și comercializării de material lemnos, ocazie cu care au verificat o societate comercială cu sediul în comuna Coșești.
În urma verificărilor s-a constatat că societatea a expediat 5,12 mc lemn foc, de esență rășinoase, fără documente legale.
Astfel, reprezentantul societății a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 5.000 de lei, fiind dispusă măsura complementară a confiscării valorice a materialului lemnos fără proveniență dovedită.

• În ziua de 29 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Hârtiești au acționat pentru respectarea regimului silvic, ocazie cu care au depistat un bărbat de 45 de ani, din Mioveni, care transporta material lemnos cu un tractor cu remorcă.
În urma verificării de către un specialist silvic a cantității transportate cu ansamblul rutier, s-a constatat că acesta avea încărcată peste 3,5 mc lemn foc, de esență fag, fără a deține documente de proveniență și de însoțire a transportului de material lemnos.
În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, iar materialul lemnos nejustificat cu documente a fost confiscat și predat reprezentanților silvici.

• În ziua de 30 iulie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Călinești au acționat pentru respectarea regimului silvic, ocazie cu care au depistat un bărbat de 31 de ani, din Călinești, care transporta pe DJ 702 Priboieni, material lemnos cu un autocamion cu remorcă.
În urma verificării de către un specialist silvic a cantității transportate cu ansamblul rutier, s-a constatat că acesta avea încărcată peste cantitatea justificată cu documente, 5,608 mc lemn foc, de esență rășinoase.
În urma celor constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 3.000 de lei, iar diferența de material lemnos nejustificată cu documente a fost confiscată și predat reprezentanților Ocolului Silvic Topoloveni.

În contextul operaționalizării aplicației SUMAL 2.0 privind controlul provenienței și trasabilității materialului lemnos, și al intrării în vigoare, la 31 ianuarie 2021, a prevederilor HG 497/ 25.06.2020, și a Ordinului 118/27.01.2021 privind obligațiile utilizatorilor SUMAL 2.0., activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos sunt desfășurate de către polițiștii argeșeni în mod curent și vor continua în perioada următoare.

Sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.

Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi MIJLOCUL DE TRANSPORT şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress