“Decizia de a elimina această categorie de burse sociale este pe cât de surprinzătoare pe atât de nedreaptă, având în vedere că ea afectează elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în cea de domiciliu o astfel de instituție de învățământ”, subliniază Avocatul Poporului.

Mai mult, atrage atenția instituția, măsura nu fost anunțată public de Ministerul Educației, astfel cum acesta avea obligația legală. “În opinia Avocatului Poporului, prin eliminarea acestor burse se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată (…)”, mai transmite instituția condusă de Renate Weber.

Cuantumul bursei sociale este de 200 lei pe lună. Ordinul Ministrului Educației nr. 5.379 din 7 septembrie 2022 schimbă acest lucru doar pentru elevii de liceu. Conform acestuia, decizie criticată de Renate Weber, vor primi această bursă elevii din rural care învață în altă localitate, însă doar cei din învățământul primar și gimnazial, nu și cei din învățământul liceal, cum era până acum. Or, tocmai aici erau cele mai multe cazuri.