1300 de situații de urgență, în Argeș, luna ianuarie
Pompierii argeșeni au transmis azi presei o informare despre misiunile îndeplinite în cursul lunii ianuarie 2025.
Astfel, pe parcursul primei luni a acestui an, pompierii argeșeni au gestionat peste 1.300 situații de urgență.
Printre principalele misiuni ale salvatorilor argeșeni se numără asigurarea climatului de securitate pentru cetățeni și furnizarea serviciilor de calitate la solicitările de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate, aceste obiective rămânând prioritare pentru ISU Argeș și în perioada următoare.
O atenție deosebită a fost acordată intervențiilor pentru stingerea incendiilor, colegii noștri acționând prompt pentru localizarea și lichidarea acestora, dar și pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor materiale. Intervențiile rapide ale pompierilor au prevenit tragedii și au salvat vieți.
Ca o retrospectivă a activității operative a lunii ianuarie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș a intervenit în 93 de incendii, dintre care 66 sunt reprezentate de arderile necontrolate. Totodată, din numărul total, 44 de incendii au izbucnit în gospodăriile cetățenilor, afectând locuințele acestora.
Analiza asupra misiunilor de acest fel a arătat că ponderea cauzelor probabile de izbucnire a incendiilor a fost următoarea: instalaţii electrice defecte (nouă situații), echipamente electrice improvizate (o situație), aparate electrice sub tensiune nesupravegheate (două situații), sisteme de încălzire defecte (trei situații), coș, burlan de fum defect sau necurățat (22 de situații), cenușă, jar și scântei de la sistemul de încălzire (trei situații), alte împrejurări (patru situații).
Dat fiind faptul că cele mai multe incendii au ca și cauză probabilă de izbucnire coș, burlan de fum defect sau necurățat, pentru prevenirea evenimentelor care vă pot pune viața în pericol, țineți cont de recomandările noastre:
– verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
– coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
– coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).
În paralel cu misiunile derulate în plan operativ, o atenție deosebită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva izbucnirii incendiilor. Astfel, pentru a spori siguranța cetățenilor, în luna ianuarie, inspectorii de prevenire au derulat 78 de controale la nivelul județului Argeș, în urma cărora au fost constatate 148 de deficiențe.
În urma verificărilor, s-au constatat următoarele nereguli: funcționarea fără autorizație, neverificarea mijloacelor tehnice de intervenție, neîntreținerea instalațiilor electrice, neasigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor, neasigurarea elementelor de limitare și propagare a incendiilor. Pentru aceste deficiențe, s-au aplicat 143 de sancțiuni, în valoare totală de peste 321.000 lei.
Având în vedere faptul că siguranța cetățenilor este una dintre prioritățile pompierilor, aceste controale vor continua și în perioada următoare. Scopul principal nu este reprezentat de sancționarea neregulilor, ci de verificare a modului în care sunt respectate măsurile de prevenire pentru crearea unui mediu mai sigur pentru toată lumea.