10.5 C
Pitești
24 ian. 2025

Mutarea banilor de la Măsura 3 la Măsura 2 s-a publicat ieri în Monitorul Oficial

Aseară, 15 iunie, s-a publicat în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență 48/2021 prin care guvernul va muta bugetul rămas de la Măsura 3 la Măsura 2, pentru plata granturilor de capital de lucru solicitanților.

„Pe baza convențiilor bancare încheiate cu băncile, Ministerul Economiei va transfera, în termen de maximum 7 zile calendaristice, fondurile extrne nerambursabile pe baza necesarului de fonduri transmise de bănci, în contul de disponibil al băncilor. Băncile, în baza convențiilor bancare, în termen de maximum 7 zile calendaristice efectuează plățile din fonduri extrne nerambursabile în conturile bancare indicate de beneficiarii finali ai ajutorului de stat de tip microgrant sau grant pentru capital de lucru, după caz.” – prevede noua OUG.

Guvernul va muta astfel fonduri europene de 207 milioane de euro de la Măsura 3 la Măsura 2. Astfel, cu noua mutare de buget, se vor putea face plăți până pe la RUE 17.000 – a spus Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

„Măsura 3 va fi relansată cu sume provenite în totalitate din REACT – EU. Măsura 3, în varianta prezentă, va fi anulată din cauza suspiciunilor de fraudare, confirmate de DNA prin începerea unei urmăriri penale in rem. Beneficiarii care au depus cereri de finanțare în cadrul Măsurii curente nu vor fi restricționați prin criterii de eligibilitate să își redepună aplicația în vederea obținerii de granturi” – a mai afirmat ministrul, citat de Hotnews.

Iată textul integral al Ordonanţei, aşa cum a fost el publicat în Monitorul Oficial:

GUVERNUL ROMÂNIEI

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuripentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014—2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene

Având în vedere Comunicarea Comisiei privind cea de-a cincea modificare a Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 și modificarea anexei la Comunicarea Comisiei către statele membre privind aplicarea articolelor 107 și 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în cazul asigurării creditelor la export pe termen scurt (2021/C 34/06 C/2021/564), publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 1 februarie 2021, prin care a fost prelungită aplicabilitatea Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei pandemii de COVID-19, adoptat de Comisia Europeană în data de 19 martie 2020, precum și necesitatea prelungirii aplicabilității schemei de ajutor de stat — Sprijin pentru IMM-uri și unele întreprinderi mari în vederea depășirii crizei economice generate de pandemia de COVID-19, instituită până la data de 31 decembrie 2021, în considerarea caracterului excepțional determinat de prelungirea restricțiilor la nivel național în contextul pandemiei deCOVID-19, precum și nevoia de a continua sprijinul financiar pentru implementarea unor proiecte în scopul reducerii riscului substanțial de recesiune și redresării activităților economice, în cadrul măsurii 2 s-au depus un număr de 22.226 cereri, în valoare de 5.246.397.727 lei. Având în vedere epuizarea bugetului, doar 3.945 contracte de finanțare au putut fi semnate. În cadrul măsurii 3 au fost depuse 27.736 cereri. Din cauza inexistenței unor criterii clare de departajare, peste 80% din proiecte au primit punctajul maxim, 100 din 100, ceea ce depășește alocarea financiară aferentă acestei măsuri — 207.091.094 euro din Fondul European de Dezvoltare Regională, conform Programului operațional Competitivitate. Caracterul extraordinar este dat de necesitatea unei acțiuni imediate pentru a permite realocarea sumelor de la măsura 3 la măsura 2 pentru satisfacerea tuturor cererilor de finanțare eligibile depuse în acest moment, precum și relansarea măsurii 3 cu sume provenite din REACT-EU. Având în vedere că elementele mai sus menționate vizează interesul public și strategic, sunt o prioritate a Programului de guvernare și constituie o situație extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență. În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituția României, republicată,

Guvernul României

adoptă prezenta ordonanță de urgență.

Art. I. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014—2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 705 din 6 august 2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 220/2020, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1.La articolul 1 alineatul (2), litera c) se abrogă.

2.La articolul 2, litera i) se abrogă.

3.La articolul 2, litera e) se modifică și va avea următorul cuprins: „e) beneficiarii finali ai ajutorului de stat —IMM/ microîntreprinderi/ PFA/ CMI, organizații neguvernamentale cu activitate economică, denumite în continuare ONG-uri cu activitate economică și sportivă, care primesc ajutorul de stat prin intermediul micrograntului/grantului pentru capital de lucru, prin încheierea unui contract de ajutor de stat cu administratorul schemei de ajutor de stat;”.

4.Articolele 17—26 se abrogă.

5.La articolul 27, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: „(3) Bugetele pentru formele  de  sprijin prevăzute la art. 1 alin. (2) sunt indicative și se pot reloca între tipurile de măsuri în funcțiede nevoile IMM-urilor și în condițiile încadrării în alocarea totală a măsurilor din prezenta ordonanță de urgență, în limita alocărilor cu această destinație din POC, facilitatea de finanțare REACT-EU sau alte fonduri externe nerambursabile, cu aplicarea prevederilor art. 30.”

6. Articolul 29 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 29. — Pe baza convențiilor bancare încheiate cu băncile, MEAT transferă, în termen de maximum 7 zile calendaristice, fondurile externe nerambursabile pe baza necesarului de fonduri transmise de bănci, în contul de disponibil al băncilor. Băncile, în baza convențiilor bancare, întermen de maximum 7 zile calendaristice, efectuează plățile din fonduri externe nerambursabile în conturile bancare indicate de beneficiarii finali ai ajutorului de stat de tip microgrant sau grant pentru capital de lucru, după caz.”

7.Articolul 30 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 30. — Valoarea contractelor de finanțare care se pot încheia între MIPE prin AM-POC și MEAT, în parteneriat AIMMAIPE și STS, este în limita valorii prevăzute la art. 4 alin. (2)și art. 11 alin. (4), la care se aplică supracontractarea prevăzută la art. 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/2015, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2016, cu modificările și completările ulterioare.”

8.Articolul 33 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 33. — Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență.”

9.Anexele nr. 3 și 4 se abrogă.

Art. II. — Cererile de finanțare depuse pentru granturile pentru investiții până la data de 29 ianuarie 2021 vor fi modificate sau completate, după caz, și depuse pentru finanțare cu respectarea criteriilor de eligibilitate stabilite la nivelul Programului operațional Competitivitate 2014—2020.

Art. III. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014—2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 705 din 6 august 2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 220/2020, cu modificările și completările ulterioare, precum și cu modificările aduse prin prezenta ordonanță de urgență, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouă numerotare.

PRIM-MINISTRU, FLORIN-VASILE CÎȚU

Contrasemnează: Viceprim-ministru, Ilie-Dan Barna

Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marius-Mihai Vasiliu,

Secretar de stat Ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui

Ministrul finanțelor, Alexandru Nazare

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

49,800FaniÎmi place
3,190AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

administrare site, mentenanta site, intretinere site