19 C
Pitești
25 mai 2022
spot_img

De vorbă cu un taximetrist înțelept…

Deunăzi, în timpul unei curse, discutam cu un șofer de taxi, care avea în jur de 60 de ani. Auzind că sunt ziarist, zice:

《- Domnule, sunt foarte supărat pe tinerii ăștia. Nu mai vor să muncească, dom’le. ȘI au o gândire nesănătoasă. Vorbeam cu doi tineri pe care i-am luat la o cursă: Și la ce facultate vreți să dați? – La Poliție, zic amândoi, în cor. „Super! Dar de ce?”, îi întreb. Mă așteptam să spună: „Vrem să facem dreptate”, sau „Ne place uniforma, îți dă prestanță etc „. Nu, dom’le, ce credeți că mi-au răspuns? „Pentru că ieșim la pensie la 45 de ani”. Lucrul ăsta mi s-a întâmplat de câteva ori, pentru că, incitat de răspunsul celor doi, când luam tineri în mașină le puneam aceeași întrebare. Sunt uimit, dar și oripilat de această gândire, spune cu năduf taximetristul. Continuând discuția, am mai aflat niște lucruri interesante de la el. Avea omul o gândire foarte sănătoasă, de om care a trecut prin viață și știe ce e munca și cum se face banul.

„Asta se întâmplă, gândirea oamenilor, mai ales a tinerilor, s-a schimbat de când s-au răsturnat valorile, de când școala nu mai este prioritatea, ci cum să faci (să ai) bani, dacă se poate mai mulți decât colegul tău sau măcar la nivelul lui, pe orice cale, dacă se poate fără muncă, deci cât mai ușor. La păcănele, la pariuri, la cazinouri, sau din șmecherii și ilegalități, după care îi sparg la lăutari, sau la cluburi de fițe, unde șampania se aduce cu roaba, ca să fie și ei „cineva” în fața celorlalți. Ăhăăă, câți tineri nu am dus eu la cluburi (noroc că s-au închis acum!), și pe câți nu i-am luat înapoi să îi duc acasă! Îi întrebam: „Cât cheltuirăți, tată?” „1000 de coco!” „Aoleu! 1000 de euro? Păi de unde, măi tată, atâția bani?” „Mâine îi fac la loc”, îmi zice.

Copii de 10-12 ani au ultimul tip de telefon, pentru care părinții muncesc câteva luni să îl poată cumpăra, sau cei care nu își permit,  fac rate pe 2-3 ani. Eu, că am și pensie, și muncesc și la taximetrie, nu îmi permit un telefon de 80 de milioane. Vi se pare ceva normal?》

Nu, nu mi se pare normal! Sunt lucruri care ar trebui să ne dea tuturor de gândit. Dar cine e de vină? Dv. ce părere aveți?

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

2,435FaniÎmi place
63AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI