13.3 C
Pitești
29 apr. 2025

Cum se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei în această iarnă

Primăria Pitești anunță: Cum se acordă ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, energie electrică sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, precum și suplimentul pentru energie, în SEZONUL RECE 01 noiembrie 2023 – 31 martie 2024

Potrivit Legii nr.226 /2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie si a Normelor metodologice de aplicare aprobate prin HGR nr.1073 /2021, beneficiază de ajutoare de încalzire a locuinței pe perioada sezonului rece pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu încălzirea locuinței, precum și de supliment pentru energie pe tot parcursul anului consumatorii vulnerabili care îndeplinesc condițiile.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă pentru un singur sistem utilizat pentru încălzirea locuinței, pe perioada sezonului rece, declarat de persoana singură, respectiv de un membru al familiei care are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor civile, care devine titularul ajutorului.

De asemenea, ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu, sau, după caz, de reședință.

Ajutoarele prevăzute se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoțită obligatoriu de documente justificative privind componența familiei, veniturile realizate de membrii acesteia, precum și de acte doveditoare privind locuința sau bunurile deținute de aceștia.

În cererea şi declaraţia pe propria răspundere, solicitantul ajutorului pentru încălzire şi al suplimentului pentru energie are obligaţia de a menţiona componenţa familiei, veniturile realizate, elementele de identificare a furnizorului, codul de client şi locul de consum, bunurile aflate în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deţinere, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Persoanele care solicită ajutorul pentru energie termică au obligaţia de a completa numărul de camere ale locuinței.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

Acordarea ajutorului de încălzire a locuinţei este condiționată atât de nivelul veniturilor din luna anterioară depunerii cererii, cât şi de deţinerea în proprietate a unor bunuri mobile sau imobile, prevăzute în Anexa nr.4 (Hotărârea Guvernului nr. 50/2011, pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare). Astfel, dacă un membru al familiei sau persoana singură are în proprietate cel puţin unul dintre bunurile cuprinse în anexă, nu beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinţei toată familia.

Proprietarul a două sau mai multe apartamente/clădiri cu destinaţie de locuinţă nu va putea beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei.

Astfel, actul normativ prevede acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică și pentru încălzirea cu combustibili solizi și/sau petrolieri, pe perioada sezonului rece, precum și acordarea unui supliment pentru energie pe tot parcursul anului. Legea stabilește limita maxim a veniturilor până la care o persoană sau familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire și supliment pentru energie, precum și cuantumul ajutoarelor, respectiv prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire (de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei în cazul persoanei singure). Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.

Ajutorul de încălzire va fi plătit diferențiat, în funcție de venitul mediu lunar de familie sau al persoanei singure, prin compensare procentuală aplicată la factura lunară (energie termică furnizată în sistem centralizat, gaze naturale, energie electrică) și lemne, astfel:

Ajutorul pentru încălzire cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu dețin altă formă de încălzire, precum și consumatorilor vulnerabili care, din motive tehnologice sau economice, au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale și care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice.

În cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică, se efectuează obligatoriu anchete sociale pentru toate situațiile, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat.

Pentru acordarea Suplimentului pentru energie click aici.

Pentru Documentele doveditoare privind componența familiei, click aici.

Pentru Documentele doveditoare privind veniturile membrilor familiei, click aici.

Pentru Documentele doveditoare privind bunurile familiei, click aici.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress