13.9 C
Pitești
18 apr. 2025

Constantin Samoilă sărbătorit la 85 de ani

Constantin Samoilă sărbătorit la 85 de ani

Joi, 18 mai, la Sala Manole” – Palatul Arhiepiscopal, din Curtea de Argeș a avut loc întâlnirea membrilor Clubului „Suflet Românesc”, al iubitorilor de cultură din Argeş şi Muscel.

Pe lângă omagierea Sfinților Împărați Constantin și Elena, a avut loc „Caravana Culturii și a iubirii fară frontiere”, cu invitați de la Râmnicu Vâlcea, un program literar-artistic susținut de elevii Liceului Tehnologic „Ferdinand I” și momente lirice susținute de 8 cunoscute poete din Curtea de Argeș.

Elementul central al manifestării a fost însă omagierea lui Constantin Samoilă la cei 85 de ani împliniți în aceeași zi. Personalitate marcantă si complexă a artei și culturii argeșene, artistul plastic Constantin Samoilă este activ și extrem de tenace, lucrând și totodată organizând expoziții cu lucrările sale de metaloplastie. Și de această dată, artistul a organizat o miniexpoziție cu o parte dintre lucrările sale.

LA MULȚI ANI, Maestre!

《 Artistul plastic Constantin Samoilă a pășit pe al 85-lea an al vieții. Medalion biografic de suflet alcătuit de prof.dr. George Baciu. Recital liric aniversar – Patricia Bădiță, C.N. Vlaicu Vodă” și Rareş Ștefan Stoiciu, Liceul „Petre lonescu-Muscel”, Domneşti.
Despre OMUL şi Artistul CONSTANTIN SAMOILĂ aşa cum îl vede… Constantin
Samoilă!》, se arată în programul organizatorilor.

DI Constantin Samoilă, născut la 18 mai
1938, în satul Poenărei, comuna Corbi, este o
personalitate culturală complexă. După ce a absolvit Liceul „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș, a urmat Școala Tehnică de Arhitectură din București, apoi Facultatea de Construcții Civile, Industriale şi Agricole din București. A
lucrat ca inginer constructor la Întreprinderea de Construcții şi Trustul de Construcții Piteşti, Trustul de Lucrări Speciale București, apoi la Direcția Tehnică a Consiliului Județean Argeș, pensionându-se de la SC Sara Cora SRL Pitești. A practicat această meserie nobilă pentru a se întreține, dar toată viata şi-a dedicat-o culturii.

A început cu muzica ușoară, în anii studenţiei bucureştene făcând parte din Ansamblul artistic al Casei Studenților „Grigore Preoteasa”, alături de Dan Spătaru și Alexandru Lulescu. La Piteşti este cooptat în Corala „D.G. Kiriac”,  în care a activat zeci de ani (este cel mai vechi corist, în prezent), susținând sute şi sute de concerte în țară şi în străinătate. Generos şi neobosit, în ultimii ani, deși împlinise 80 de ani, s-a alăturat și celor din Corala „Armonia” și Corului veteranilor „Mihai Viteazul”.

Dar ceea ce l-a consacrat este metaloplastia, o artă (în cupru) pe care o practică de peste 50 de ani, de pe vremea când frecventa Cenaclul de artă plastică „lon Andreescu” al Casei Sindicatelor Piteşti. Subiectul lucrărilor sale este extrem de variat, predominând personajele istorice, culturale și religioase. A realizat zeci de expoziții şi a donat sute din lucrările sale.

Pictează icoane pe sticlă, prilej de noi expoziții.

Din dragoste pentru frumos (nu i-au fost de ajuns cântatul, metaloplastia și pictura), a
scris poezii încă din tinereţe, formându-se la Cenaclul „Liviu Rebreanu” de la Palatul Culturii.

În volum a debutat târziu dar ca un talentat cronicar al turneelor efectuate de Corala „D.G.Kiriac”, intitulat „Cântând prin Europa” (2005). Alte volume publicate: „Amintirile de neuitat ale copilăriei” (2006), „Drumeţind prin țară” (2006), „Grecia-leagăn al zeilor” (2008), „Spovedanie la 70 de ani” (2008), „Corul Veteranilor Mihai Viteazul” (2010) „Mărturii la vârsta celor trei sferturi de veac” (2014).

Constantin Samoilă a fost însoțit de familie, de prieteni și de oameni de cultură de la Pitești. Printre aceștia publicistul Gheorghe Mohor, poetul Constantin Crăifăleanu, fotoreporterul și poetul Alexandru Oprea, poetul Ion Alexandru -Dâmbovnic, medicul și poetul Vasile Munteanu, precum și subsemnata. A fost un moment emoționant, pentru că i-au fost evidențiate meritele în frumoase cuvinte de apreciere și majoritatea i-au urat „în versuri”, unele alcătuite ad-hoc:

Nu-ți doresc, Maestre, bani/ Ci mereu să fii iubit/ Să trăiești atâția ani/ Dublu câți ai împlinit!》 (Gheorghe Mohor)

Stăm în admirare și avem motiv/ Clipele fiind ‘nalte, cu aer festiv/ O pagină nouă strălucește vie/ În arta numită metaloplastie. Un dreptunghi de tablă cu luciri de gheață/ Prinse, sub dăltiță, tresăriri de viață/ Sfinți, martiri, momente din istorie luate/ Năzuiesc trăire în eternitate. Căci Maestrul știe cu un dorn să scrie/ În metalul rece ca pe o hârtie. Gândul îl inspiră, mâinile dau zor/ Să ne-ncânte ochii cu lucrarea lor/ Ce trezește-n inimi, nu numai în minte/ Dragostea de Țară și de cele sfinte. Astfel se îmbină viață, trudă, vis/ Pe-o bucat’ de-alamă având jos înscris/ Ca un demn sigiliu, lucid, optimist/ Constantin Samoilă – renumit artist.》(La vernisaj – Ion Alexandru Dâmbovnic)

Inginerul Samoilă, un artist polivalent/ Sigur a avut o pilă în cer, când s-a dat talent/ Artist plastic și tenor/ Poet și povestitor/ Cu valențe de actor/ Lasă-n urmă-atâta zestre!/ Jos pălăria, Maestre!》(Constantin Crăifăleanu)

Artistului plastic, scriitor şi muzician, Constantin Samoilă, i s-a conferit Medalia de Onoare Creştin Ortodoxă a Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului „SFÂNTUL NEAGOE VODĂ BASARAB”, înmânându-i-se şi actul însoţitor (Diplomă de recunoştinţă), de către Înalt Preasfinţia Sa, Arhiepiscopul Calinic Argeşeanul, „ca semn al preţuirii şi binecuvântării Noastre, pentru dragostea şi vrednicia arătate faţă de Biserica lui Hristos, plecând de la îndemnul Sfântului Aposol Pavel, care în epistola sa către Timotei ne spune: „vrednic este lucrătorul de plata sa”.
Vrednicia dragului nostru contemporan este exprimată prin măiestria cu care, prin lucrările de metaloplastie, imortalizează sfinţi ai credinţei ortodoxe şi eroi ai neamului românesc, personalităţi istorice şi culturale, figuri voievodale, dăruindu-le cu generozitatea-i caracteristică diferitelor instituţii culturale şi religioase argeşene, dar şi admiratorilor artei sale – atât de bine izbutite, încât avem convingerea că-i plac şi lui Dumnezeu.

“Un suflet dăruit artei şi-o artă dăruită sufletelor”, avea să afirme istoricul etnograf şi memorialist, regretatul profesor Grigore I. Constantinescu, scoborâtor cu sărbătoritul de astăzi din satul Poenărei, fiul preotului-erou Ioan Constantinescu, ucis de hoardele comuniste, în anul 1959.

Deoarece aduceţi lumină în sufletele iubitorilor de artă prin strălucirea creaţiilor aducându-le la rang regal în regatul artelor, asemenea marelui Eminescu, poetul naţional de talie universală “ce-a turnat în formă nouă limba veche şi-nţeleaptă”, în a 18-a zi a lunii lui Florar din anul de graţie 2023, de la Hristos venire, vă înconjurăm, Maestre la ceas aniversar, cu dragostea, respectul şi recunoştinţa noastră, urându-vă dumneavoastră, familiei şi tuturor celor dragi, tradiţionala urare: LA MULŢI ANI !》(Gheorghe Mohor)

Artistul Constantin Samoilă, la vernisajul expoziţiei „Marea familie Brătianu”. Foto: Gh. Mohor

Organizatorii manifestării au fost: Revista Suflet Românesc, redactor-şef, prof. dr. George Baciu; Filiala Județeană Argeş POSADA a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, preşedinte, Col.(rtr.) Laurentiu Domnişoru; Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, pr. Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural şi comunicații media al Arhiepiscopiei.

Cristina MILIARE

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress