Meșterul popular Gheorghe Mateescu din Curtea de Argeș a murit ieri, în mod neașteptat.
Au rămas în urma sa operele sale, cu care încânta orice privire.
《Domnul Gheorghe Mateescu a făcut școala de tâmplărie și binale și a lucrat, în tinerețe, în atelierul unchiului său, dar n-ar fi crezut că o să facă vreodată artă populară. Doamna Elena Mateescu nici n-ar fi bănuit că poate picta icoane pe sticlă, cu atât mai puțin că singură va desluși tainele acestui meșteșug. Dar repet, acești oameni au învățat și s-au documentat sârguincios înainte. Nu degeaba au ajuns să fie invitați în țară și în străinătate la peste 500 de târguri și expoziții, să aibă peste 80 de premii, să fie invitați la emisiuni tv sau să fie incluși pe lista scurtă și prețioasă a meșterilor populari de la Muzeul Țăranului Român.》
Dragostea pentru tradiție

《Este impresionant faptul că acești oameni n-au fost toată viața meșteri populari, ci au redescoperit dragostea pentru tradiție după anii 90. Și au făcut-o temeinic. Acasă la Curtea de Argeș au o prețioasă comoară bibliografică, multe cărți și còpii după volume prețioase, schițe și planșe cu motive etnografice. Au bătut satele, au intrat în casele vechilor maiștri de la școlile de arte și meserii din perioada interbelică, au fost la Balcic, la Peleș, la muzee. S-au documentat și apoi s-au apucat de treabă pentru că au realizat că a fi meșter popular este o responsabilitate, nu doar o chestiune care ține de plăcere sau de necesitate. (…)

„Un meșter popular este un creator…”
Un meșter popular este un creator care investește cu mesaje, cu simboluri obiecte utilitare, alea de le folosim zi de zi. Da, o fi o lingură de lemn care-ți trebuie în bucătărie, dar dacă are capătul în formă de șarpe nu e întâmplător, ci e simbolul protecției casei. Poate e un polonic, dar dacă are pe el încrustat un cocoș e semn că fiecare zi dată de Dumnezeu și vestită de pasărea de curte merită trăită din plin și când pui cu el mâncarea în farfurie e semn că ziua aia e binecuvântată, căci ai avut ce pune pe masă.》, scria cu 8 ani în urmă, despre operele nemuritoare ale meșterilor populari Elena și Gheorghe Mateescu, blogerița Adela Pârvu pe blogul său, adelaparvu.com

Dumnezeu să-l odihnească în pace! O mare pierdere pentru județul Argeș și pentru tradiția populară românească. Sincere condoleanțe familiei!
Drum lin printre stele, domnule Mateescu!

P.S. Pentru cine vrea să afle mai multe despre valoarea acestui om, publicăm mai jos linkul în care poate viziona un film produs de Televiziunea Română despre meșterii populari Elena și Gheorghe Mateescu din Curtea de Argeș.