O veste tristă la acest început de an! Un alt mare actor, din galeria „monștrilor sacri” a luat drumul veșniciei. Actorul Mitică Popescu. Acesta era internat la Spitalul Universitar de Urgență Elias. Avea 86 de ani și o carieră strălucită în teatru, film și televiziune.
Actorul Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.
O carieră exemplară în teatru
Mitică Popescu a urcat pe scena Teatrului Naţional Mihai Eminescu din Timişoara, dar a jucat şi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.
Mitică Popescu a debutat la Teatrul Mic din Bucureşti, în 1973, în piesa Philadelphia eşti a mea de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. În anul următor a jucat în spectacolul Matca de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010.
Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepţie în piesele de teatru puse în scenă de mari regizori: Paul Everac, Cătălina Buzoianu, Nona Ciobanu, Alexandru Dabija, Gelu Colceag etc.
Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul Moromeţii, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din filmul Vânătoarea de vulpi (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului Nişte ţărani de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.
Roluri memorabile în filme iubite de public
Filmografia sa include roluri în filme precum Stejar, extremă urgenţă (regia Dinu Cocea, 1973), Mere roşii (regia Alexandru Tatos, 1976), De ce trag clopotele, Mitică? (regia Lucian Pintilie, 1981). A mai jucat în Înghiţitorul de săbii (regia Alexa Visarion, 1981), Glissando (regia Mircea Daneliuc, 1985), Căsătorie cu repetiţie (regia Virgil Calotescu, 1985), Secretul armei… secrete (regia Alexandru Tatos, 1988), Cel mai iubit dintre pământeni (regia Şerban Marinescu, 1993). Site-ul imdb.com mai menționează: Dulcea saună a morţii (regia Andrei Blaier, 2003), Păcală se întoarce (regia Geo Saizescu, 2006), Ticăloşii (regia Şerban Marinescu, 2007) sau Umilinţă (regia Cătălin Apostol, 2011).
Mitică Popescu a fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea „D’ale lui Mitică”, difuzată din 1999 la postul TVR 2.
Decorat și premiat
Mitică Popescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc.
La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediţie a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.
Marele artist a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră.
Dumnezeu să-l odihnească alături de celelalte mari valori ale cinematografiei românești!